Ingezonden persbericht

Amsterdam, 22 april 2005

PERSBERICHT

GROOTSTE TALL SHIP TER WERELD EVEN IN NEDERLAND

Voorproefje op SAIL Amsterdam 2005

De Sedov, het grootste traditionele zeilschip ter wereld, is voor een paar dagen in Nederland. Vandaag maakte de Sedov een zeiltocht op de Noordzee. De bemanning was voor de gelegenheid uitgebreid met de operationele ploeg van SAIL Amsterdam 2005. Met een lichte bries liet het schip zich prachtig aftekenen tegen een strakblauwe lucht. Dit weekend blijft de Sedov in Nederland en is toegankelijk voor publiek. De Sedov is een van de deelnemers aan SAIL Amsterdam 2005.

SEDOV opengesteld voor publiek

Dit weekend is de Russische Sedov opengesteld voor publiek. Het schip, dat nog tot en met zondag 24 april te bezichtigen is, ligt afgemeerd aan de Cruisekade in IJmuiden. Op zaterdag 23 en zondag 24 april is dit unieke zeilschip dagelijks van 10.00 - 20.00 uur oopen voor publiek. Voor ¤ 3,00 verschaft men zich toegaang tot het schip, het museum en krijgt men een rondleiding aan boord. Voor kinderen tot 14 jaar is toegang zelfs helemaal gratis.

SAIL Amsterdam 2005

In augustus keert de Sedov weer terug naar Nederland als deelnemers aan SAIL Amsterdam 2005. Van 17 tot en met 22 augustus wordt in Amsterdam de 7e editie van SAIL gehouden. Naast indrukwekkende Tall Ships en prachtige schepen uit ons nautisch verleden, komen er voor het eerst dit jaar ook moderne schepen. Maar, SAIL Amsterdam 2005 wordt meer dan schepen kijken. SAIL 2005 brengt letterlijk en figuurlijk werelden en mensen bij elkaar. Muziek en cultuur uit alle windstreken. En culinaire verrassingen van landen rondom de wereldzeeën. Maar ook extreme sports en kunst hebben een plekje op SAIL Amsterdam 2005.

Dit fantastische evenement kan gerealiseerd dankzij steun van onze sponsors en partners: Subsidiënt: Gemeente Amsterdam; Hoofdsponsors: Koninklijke Marine, Nationale Postcodeloterij, Postbank en Tiscali; Sponsors: Accor Hotels, Boer & Croon Strategy and Management Group, Clifford Chance, ING, Nederlandse Spoorwegen, Provincie Noord-Holland en De Telegraaf; Partners: Nautisch Evenementen Bureau, Loc 7000 Events, Martinair Partyservice, theFrontDoor, Nextrategy, GX en Kruit Communicatie en Vormgeving; Supporters: Burgers Ergon, Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling, ISS/Securicor/Icova en Randstad; Supplier: Scheepswerf De Breedendam. Met Amsterdam Partners wordt er samengewerkt onder het motto: I amsterdam.

De Sedov

De Sedov is het grootste nog varende traditionele zeilschip ter wereld. Het was een van de laatste barken die gebouwd is voor het vervoer van zeevracht van Zuid-Amerika (salpeter) en Australië (graan en tarwe) naar de Duitse havens. In 1921 werd dit schip in het Duitse Kiel gebouwd onder de naam Magdalene Vinnen.

In 1936 kocht de 'Norddeutscher Lloyd' deze bark en gebruikte het onder de naam Kommodore Johnson als vrachtvarend trainingsschip. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het schip in Russische handen, waar het vernoemd werd naar de Russische Poolreiziger en Oceanograaf Georgij Sedov (1877 - 1914). De Sedov doet nu dienst voor de Murmansk Staate Technical University. Tussen de lente en herfst vaart zij als trainingsschip over de Noord- en Oostzee.

Lengte                        118 m

Breedte                      14,70 m

Hoogte                       54,50 m

Diepgang                   6, 50 m

Romp                         Staal

Tuig                            Viermastbark

Zeiloppervlakte         4192 m2

Bouwjaar                    1921

Thuishaven                Murmansk

Vlag                            Rusland



Ingezonden persbericht