Amsterdam RAI
Verslag van het Publieksdebat over homo-emancipatie en sociale veiligheid van homoseksuelen, dat vanavond is gehouden ter gelegenheid van de opening van de Rainbow Experience in Amsterdam RAI.

Publieksdebat aan vooravond Gay Lifestyle Evenement

Amsterdamse politie gaat in gesprek met COC

HOMO-EMANCIPATIE MOET VROUWENEMANCIPATIE VOLGEN

Vrouwenemancipatie zou moeten worden gebruikt om de homo-emancipatie in Nederland meer vorm te geven. De Amsterdamse politie gaat in gesprek met de Amsterdamse afdeling van het COC om de sociale veiligheid van homo s beter in kaart te krijgen. Gerichter onderwijs, maar ook meer aandacht voor allochtone homoseksuelen en het positioneren van Amsterdam als bruisende Gay Capital zijn goede mogelijkheden om de homo-emancipatie verder op weg te helpen.

Dat zijn enkele belangrijke conclusies en resultaten na afloop van het levendige publieksdebat, waarmee in Amsterdam RAI de Rainbow Experience 2005 van start ging. Het debat, waaraan mensen als de Amsterdamse wethouder Frits Huffnagel, advocaat Oscar Hammerstein, Gay Krant-hoofdredacteur Henk Krol, de Amsterdamse politiecommissaris Leo Wilde en voormalig Europarlementariër Joke Swiebel deelnamen, stond onder leiding van oud-PvdA-wethouder en -kamerlid Rob Oudkerk.

Beledigend Die gaf vooraf aan vooral te willen denken in oplossingen en niet alleen problemen te willen horen. De deelnemers waren het er in elk geval over eens dat er al veel is bereikt op het gebied van emancipatie en sociale veiligheid voor homo s, maar dat er toch nog wel de nodige problemen leven. Advocaat Hammerstein bijvoorbeeld noemde het opmerkelijk dat het woord homo zelfs door de Hoge Raad als beledigend wordt gezien. Iemand die een politieman had uitgescholden voor homo is volgens Hammerstein door het hoogste Nederlandse rechtsorgaan veroordeeld voor het beledigen van een ambtenaar in functie. Een dergelijke ontwikkeling stemt Hammerstein somber.

De Amsterdamse advocaat oogstte overigens veel bijval voor zijn idee om de homo-emancipatie te laten aanhaken bij de vrouwenemancipatie. Het woord slipstream klinkt in dit kader misschien een beetje vreemd, maar het zou goed zijn als de homobeweging de emancipatie van de vrouw gaat volgen, aldus Hammerstein.

Inhaalslag voor allochtonen Volgens politiecommissaris Leo Wilde is er geen homo-emancipatie mogelijk zonder eerst een stevig protest tegen discriminatie . Wilde kreeg de handen van het publiek op elkaar toen hij een delegatie van het Amsterdamse COC uitnodigde om een gesprek aan te gaan over de homo-emancipatie en de rol die de politie daarin kan spelen. Meteen na afloop van het debat werd voor dat gesprek al een afspraak gepland. Discussieleider Rob Oudkerk noemde die afspraak een van de positieve punten uit het debat. Hij merkte tevens op dat er diverse, zeer nuttige suggesties zijn gedaan om de homo-emancipatie verder vorm te geven. In elk geval is het duidelijk dat er een inhaalslag moet komen onder de homoseksuele allochtonen. Die hebben, daar is het iedereen het over eens, meer aandacht nodig. Ook voor het onderwijs ligt er een belangrijke rol als het gaat om homo-emancipatie, aldus Oudkerk. Hij vond het treffend dat twee Amsterdamse politici, wethouder Huffnagel en PvdA deelraadslid Jelle Houtsma, veel waarde hechten aan het neerzetten van Amsterdam als Gay Capital .

Enkele opmerkelijke uitspraken tijdens het Publieksdebat over de homo-emancipatie en de sociale veiligheid van homoseksuelen bij de opening van de Rainbow Experience:

Wat bijna niemand weet, is dat er twee nichten in het Amsterdamse college van B&W zitten. De eerste ben ik, de tweede is Duco Stadig.

(VVD-wethouder Frits Huffnagel)

We leven in een hypocriete samenleving. Als bekende artiesten, zoals Paul de Leeuw, zeggen dat ze homo zijn, vindt iedereen dat prima. Maar als ánderen het zeggen, is het meteen een probleem.

(Hubert Fermina, Landelijke bureau ter bestrijding Rassendiscriminatie

Als scheidsrechter in het betaald voetbal kreeg ik nogal eens hee, homo naar mijn hoofd geslingerd. Dan riep ik alleen maar terug: Feitelijk juist . Dan was het snel over met schelden.

(oud-scheidsrechter John Blankestein)

Van de nieuwe Paus, die ik trouwens al heb horen aanduiden als Duitse Herder , hebben we niet veel te verwachten. Het Vaticaan heeft als enige het Verdrag van Rome niet ondertekend, omdat daarin staat dat man en vrouw gelijk zijn.

(advocaat Oscar Hammerstein)

De politie kan de sociale onveiligheid niet in haar eentje bestrijden. We hebben er wél een rol in (Commissaris Leo Wilde, politie Amsterdam)

Rainbow Experience 2005 Onder de naam Rainbow Experience wordt van vrijdag 22 tot en met maandag 25 april 2005 in Amsterdam RAI een groot, internationaal evenement gehouden voor de homo- en lesbische gemeenschap en hun familie en vrienden. Naast een beurs, de Rainbow Fair, zal er tijdens de drie dagen van de Rainbow Experience uitgebreid worden gefeest, zowel in de RAI als in de stad Amsterdam. Ook zullen er diverse congressen worden gehouden met ruime aandacht voor maatschappelijke thema s als acceptatie, tolerantie, adoptie, geloof en jongeren. Voor de organisatie van de Rainbow Experience tekent Amsterdam RAI.

Foto-onderschrift (de foto is rechtenvrij te gebruiken): De artieste Dolly Bellefleur houdt de microfoon vast voor advocaat Oscar Hammerstein tijdens het publieksdebat over onder andere homo-emancipatie, voorafgaand aan de opening van de Rainbow Experience in Amsterdam RAI.

Amsterdam, 22 april 2005

Noot voor de redactie /