CD&V

Persmededeling van CD&V 22 April 2005

DEUR DICHT VOOR HUISJESMELKERS

Begin februari dienden CD&V-Kamerleden Nahima Lanjri, Tony Van Parys en Servais Verherstraeten een wetsvoorstel in om huisjesmelkerij beter aan te pakken. Belgen die slachtoffer werden van huisjesmelkerij konden nergens terecht met hun klacht omdat het optreden tegen huisjesmelkerij ingeschreven stond in de vreemdelingenwet. Hierdoor konden enkel vreemdelingen gebruik maken van dit recht.

De regering heeft inmiddels het wetsvoorstel van de CD&V'ers integraal overgenomen in het wetsontwerp over de mensenhandel. Na herhaaldelijk aandringen van de oppositie staat er nu ook een luik over de huisjesmelkerij in het wetsontwerp dat deze middag ter stemming ligt in de plenaire vergadering.

Huisjesmelkerij wordt voortaan bestraft met een gevangenisstraf van een half jaar tot 3 jaar en met een geldboete van 500 euro tot 25000 euro. De strafmaat loopt op als er meerdere slachtoffers zijn, als de eigenaar er een gewoonte van maakt of als de eigenaar panden verhuurt in het kader van een criminele organisatie. Aan de huisjesmelker wordt in elk geval herstel van de woning opgelegd. Verder kunnen de daders ontzet worden uit hun burgerrechten en huurgelden of het pand kunnen in beslag genomen worden. De herhuisvesting van de slachtoffers op kosten van de huisjesmelker stond niet in het ontwerp van de regering maar Nahima Lanjri en Tony Van Parys dienden een amendement in om dit toch op te nemen. Dit werd unaniem goedgekeurd.

CD&V betreurt wel dat in het wetsontwerp dat bestraffing mogelijk moet maken, de volgende zin in de definitie staat: 'het slachtoffer had geen andere keuze dan zich te laten misbruiken'. Hoe kan met aantonen dat het slachtoffer geen andere keuze had? Dit is volgens Nahima Lanjri een stap achteruit en maakt het voor het slachtoffer alleen maar moeilijker.

Niettemin is CD&V tevreden dat de regering op voorstel van Lanjri, Van Parys en Verherstraeten eindelijk de deur dicht doet voor huisjesmelkers. Hiermee kan de strijd tegen de huisjesmelkers echt worden opgevoerd.

Nahima Lanjri


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be