Ingezonden persbericht

Uit: UsPDATE
April 2005, Nummer 28

07. Eerste onderzoek bij Bouwpanel en DeelUwMening

Zowel onder leden van Bouwpanel.nl als onder leden van DeelUwMening.nl is het eerste succesvolle onderzoek uitgevoerd. De respons mag hoog genoemd worden vergeleken met telefonisch onderzoek. Samenvattingen van de resultaten van deze onderzoeken zullen binnenkort worden gepubliceerd op de panelsites. USP ontvangt vele positieve reacties over alle informatie die USP biedt aan deelnemers. Beide panelsites zullen steeds verder worden uitgebreid, exclusief voor deelnemers. Zo zal binnenkort de pagina met onderzoeksresultaten worden uitgebreid en op iets langere termijn zal op de Bouwpanel site de mogelijkheid komen om vragen over bouw en vastgoed gerelateerde onderwerpen aan andere deelnemers voor te leggen. Door op elkaar te reageren helpen deelnemers van het Bouwpanel elkaar dan verder. Belangstelling? Bezoek Bouwpanel.nl en/of DeelUwMening.nl.

08. Het betrouwbaarheidsniveau van onderzoek

In het marktonderzoek worden de marges vaak berekend op 95%-betrouwbaarheidsniveau. Dit houdt in dat een onderzoeksuitkomst in 95 van de 100 gevallen conform de realiteit is. Dat zegt dus niet iets over de nauwkeurigheid op zich, alleen over de mate van betrouwbaarheid.

Naast de betrouwbaarheid moet er ook rekening worden gehouden met een steekproeffout. De fout geeft aan hoe ver een gevonden onderzoeksresultaat af kan wijken van de 'realiteit'. De steekproeffout wordt gedefinieerd als de fout die ontstaat doordat niet heel de populatie, maar slechts een deel van de populatie (namelijk de steekproef) wordt onderzocht. Bij veel onderzoeken wordt er een fout gehanteerd van 5%.

Indien er voldoende enquêtes zijn afgenomen om op 95% betrouwbaarheidsniveau met een fout van 5% uitspraken te kunnen doen, dan moeten de resultaten op de volgende manier worden geïnterpreteerd:
Indien de gemiddelde inkoop van bouwmaterialen 1.000 Euro is dan geldt het volgende: Met een betrouwbaarheid van 95% is de bouwmaterialen inkoop 1.000. Hierbij geldt dat er een (steekproef) fout kan zijn van 50 euro: dit wil zeggen dat de inkoop in werkelijkheid (als iedereen ondervraagd zou worden) tussen de 1.050 en de 950 euro zal uitkomen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Florens van der Gaag

UsPDATE is een uitgave van USP Marketing Consultancy BV
T 010 20 66 900 \ F 010 20 66 901 \ info@usp-mc.nl \ www.usp-mc.nl

© 2005 USP Marketing Consultancy BV, alle rechten voorbehouden.