Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 20 april

Honderden bezoekers verwacht op Marxisme Festival 2005

Het Marxisme Festival 2005 in Amsterdam zal aanstaand weekend honderden bezoekers gaan trekken. Dit zeggen de organisatoren op basis van de voorverkoop. Het Marxisme Festival wordt jaarlijks georganiseerd door de Internationale Socialisten. Mede-organisator Pepijn Brandon: 'Het Marxisme Festival is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste linkse evenementen in Nederland. Activisten uit alle mogelijke hoeken zullen langskomen en meediscussiƫren. De overkoepelende thema's dit jaar zijn het protest tegen de komst van George Bush naar Nederland op 7 mei, de noodzaak voor een nieuwe antiracistische beweging en het protest tegen de G8-top in Schotland in juli.'

Op het programma staan o.a.:

VRIJDAG 22 APRIL 20.00 UUR

* Groot debat andersglobaliserings- en anti-oorlogsbeweging Met de Filippijnse activist Walden Bello (Focus on the Global South), Abdel Bari Atwan (redacteur Arabisch tijdschrift Al Quds), Jonathan Neale (medeorganisator van de protesten tegen de G8-top in Schotland in juli), SP-kamerlid Anja Meulenbelt, AEL-leider Dyab Abou Jahjah, Hassan Najja (vader van de achtjarige Sofia die in Venray door Lonsdale-jongeren in elkaar geslagen werd) en Peyman Jafari (medeorganisator Nederlands Sociaal Forum en lid van de IS)

ZATERDAG 23 APRIL
Diverse debatten en discussiebijeenkomsten waaronder:
* Irak en de uitdagingen voor de anti-oorlogsbeweging Met Walden Bello, Kees Kalkman (Platform tegen de Nieuwe Oorlog), Guido van Leemput (SP) en Maina van der Zwan (IS)
* De Europese grondwet: voor of tegen?
Met Marije Cornelissen (GroenLinks), Jasper van Dijk (SP) en Peter van Eerbeek (IS)
* Stop de Hetze! Naar een nieuwe beweging tegen racisme Met Mohamed Rabbae (GroenLinks), Karima Belhaj (Stop de Hetze), Famile Arslan (advocate) en Miriyam Aouragh (IS)
* En verder o.a. De politiek van Malcolm X en Lenin, De erfenis van Bertolt Brecht: wat is kritische kunst?, Vrouwenbevrijding in de 21ste eeuw, Ooggetuigenverslag uit Irak, Hiphop: een cultuur van verzet.

ZONDAG 24 APRIL
Diverse debatten en discussiebijeenkomsten waaronder:
* Onze routekaart naar een vrij Palestina
Met Gretta Duisenberg (Stop de Bezetting), Wim Lankamp (Nederlands Palestina Komitee) en Miriyam Aouragh (IS)
* Na 2 oktober: hoe verder met de vakbeweging? Met Niek Stam (FNV Bondgenoten, De Maat Is Vol), Wim Bermond (actiecomite brandweer Amsterdam), Kenneth Cuvalay (European Anti-Racism Network) en Bart Griffioen (IS)
* Van Genua 2001 naar Schotland 2005: stop de G8! Met Jonathan Neale (Globalise Resistance), Judith de Jong (JS) en Jelle Klaas (IS)
* En verder o.a. De politiek van Che Guevara en Ghandi, De stakingstraditie in Nederland, Religie: opium van het volk?, Van Marlon Brando tot Michael Moore: hoe radicaal is Hollywood? (met filmbeelden)

Kaarten voor het hele weekend, inclusief het culturele avondprogramma op zaterdag, kosten 10 euro per stuk. Kijk voor het volledige programma en bestellen van kaarten op: http://www.internationalesocialisten.org


---



Ingezonden persbericht