Gemeente Barendrecht


---

Stedenband viert 15-jarig bestaan

Vrijdagmiddag 22 april starten twee tentoonstellingen met een Tsjechisch karakter. In de hal van het gemeentehuis openen de burgemeesters van Barendrecht en Louny om 16.30 uur de fototentoonstelling over Louny. Een uur later vindt in de bibliotheek in het Kruispunt de start plaats van de tentoonstelling over het Tsjechische stripverhaal Hana en Hana.

Beide tentoonstellingen zijn onderdeel van activiteiten ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van de stedenband tussen Barendrecht en Louny. Bij de openingen zal een groot deel van de Tsjechische delegatie bestaande uit 20 personen, die dit weekend Barendrecht bezoekt, aanwezig zijn.

Fototentoonstelling
De foto's in de hal van het gemeentehuis zijn gemaakt door Ladislav Baba. De heer Baba is de officiële geschiedschrijver van de gemeente Louny. Door middel van verhalen en foto's legt hij de geschiedenis van Louny vast. De tentoonstelling bevat foto's die kenmerkend is voor de ontwikkeling van de Barendrechtse zustergemeente. Aansluitend zal een presentatie plaatsvinden over Louny.

Stripverhalen
Hana en Hana gaat over een populair stripverhaal uit het Tsjechische weekblad. Reflex. Hoofdfiguren zijn twee tienermeisjes die allebei Hana heten. Bibliotheek Barendrecht organiseert in samenwerking met het Tsjechisch Centrum van 22 april tot en met 13 mei deze tentoonstelling.

Gastgezinnen
De gasten uit Louny worden ondergebracht in gastgezinnen van de Stichting Stedenband. Op vrijdag worden bezoeken gebracht aan organisaties en bedrijven. Ook dit keer zijn weer politiemensen van de partij. Door hun Barendrechtse collega's worden zij ingewijd in de kneepjes van het Nederlandse politievak. Leraren en leerlingen bezoeken openbare basisschool De Draaimolen en Calvijn Het Groene Hart. De winnaar van een fotowedstrijd in Louny onder scholieren maakt deel uit van de groep. Deze wedstrijd had als doel om zaken uit het dagelijks leven te fotograferen. De foto`s zijn binnenkort te zien in Galerie Barendrecht.
Op zaterdagavond is er vanaf 20.30 uur een ontmoetingsavond in de Baerne, Buitenlandsebaan 1 te Barendrecht. Mensen die de leden van de delegatie willen ontmoeten zijn hier van harte welkom.

Kennismaken met Nederland
De Tsjechen maken ook kennis met de wereld buiten Barendrecht. Naast Rotterdam en Dordrecht zal de Keukenhof en Naarden doel van een bezoek zijn. Naarden is Voor Tsjechen een belangrijke plaats. Comenius, een belangrijk nationaal figuur, ligt daar in een stukje Tsjechische grond begraven.

Informatie
Mensen die geïnteresseerd zijn in het bezoek of het werk van de stedenband kunnen contact opnemen met Coby van de Schee (0180-615295) of Arie Kooyman(0180-614482).