Ingezonden persbericht


Etten Leur, 22 april 2005

Accept Development maakt elektronische opgave van grote aantallen buitenlandse relaties wél mogelijk

Softwareproblemen aangifte Intracommunautaire transacties opgelost

Etten Leur - Vóór 30 april aanstaande moeten alle ondernemingen die zaken doen met buitenlandse bedrijven elektronisch aangifte doen van de transacties met hun buitenlandse handelsrelaties, de zogenaamde Intercommunautaire levering (ICL)-aangifte. Omdat veel pakketten alleen traditionele dataformaten zoals Ascii exporten, levert de koppeling tussen deze administratiesoftware en de belastingdienst, boekhouders en accountants in heel Nederland kopzorgen en veel werk op. Sinds vandaag levert softwareontwikkelaar Accept Development uit Etten Leur de ICL-aangiftemodule 'Accept Elektronische Aangifte' die deze problemen oplost.

Kern van de oplossing is de conversie van Ascii en Excel bestanden naar een zogenaamde 'xml-feed', die door de belastingdienst wél probleemloos en in grote aantallen kan worden ingelezen. Voor ondernemingen met administratiesoftware die geen xml-export kunnen maken, bood de Belastingdienst tot op heden alleen een handmatige aangiftemethode. Daar kunnen per keer echter maximaal 99 relaties worden ingevoerd, wat voor een fors aantal bedrijven veel te weinig is. Daarnaast is handmatige aangifte bij grote aantallen relaties een bijzonder tijdrovend karwei.

De module 'Accept elektronische aangifte' is los verkrijgbaar en kan gekoppeld worden aan bestaande administratiepakketten als: Triton, CBS-iris, etc. De module leest de geëxporteerde data uit de administratiesoftware in, zet dit om naar een bestand dat voor de Belastingdienst bruikbaar is en dient de aangifte vervolgens ook in. Daarbij beheert de module ook de beveiliging en de communicatie tussen de aangever en de belastingdienst, inclusief de benodigde beveiliging via certificaten en/of pincode. Meer informatie op www.acc.nl