Time : 9:19:39 AM
Date : Friday, April 22, 2005
Sender Name: pharma.be

Geamendeerde Gezondheidswet Gestemd: Patiënten hebben hun geneesmiddelen nodig

Met de stemming in de Senaat vandaag, wordt het wetgevend werk rond de Gezondheidswet afgerond; met deze wet beoogt de regering de uitgaven van de ziekteverzekering onder controle te houden.

De parlementaire meerderheid heeft belangrijke amendementen aangenomen die de oorspronkelijke voorstellen inzake geneesmiddelenbeleid terecht nuanceren. Deze amendementen erkennen de toegevoegde waarde van octrooigeneesmiddelen voor de patiënten; tegelijk laten zij toe het wetenschappelijk onderzoek naar betere therapieën voort te zetten, zodat de patiënten in het kader van de ziekteverzekering de beste geneesmiddelen die zij nodig hebben kunnen verkrijgen.

Thans dient zich een structureel debat aan van de overheid met pharma.be dat de toegang voor de Belgische patiënt tot nieuwe geneesmiddelen moet garanderen. Zoals uit de wijzigingen van het oorspronkelijk ontwerp van gezondheidswet blijkt, kunnen overheid en industrie dat debat voeren als partners in de gezondheidszorg.

pharma.be werkt zijn de voorstellen voor het structureel debat verder uit, teneinde het evenwicht tussen correcte budgettering, uitgavendiscipline en correcte toegang tot de meest adequate geneesmiddelen te garanderen.