Gemeente Enschede

Controle op kamerverhuur

vrijdag 22-04-2005

Samen werken aan veiligheid

Op donderdag 21 april is om 15.30 uur het startsein gegeven voor een gemeentebrede controle-actie op kamerverhuur in Enschede. De controle wordt uitgevoerd door twee multidisciplinaire teams, samengesteld uit medewerkers van de politie Twente, de vreemdelingendienst, de gemeente (brandweer, DSOB, DMO, burgerzaken), en het Openbaar Ministerie. De samenwerking maakt het mogelijk om overtredingen en problemen gestructureerd en effectief aan te pakken. Deze actie is een onderdeel van een reeks van integrale handhavingsacties in 2005.

Er worden ca. 25 panden van studentenhuizen, kamerverhuurbedrijven e.d. gecontroleerd. Bij een aantal van deze panden gaat het om een hercontrole; daarnaast worden enkele panden bezocht die overlast bezorgen in de buurt.

Tevens wordt gemeentebreed gecontroleerd op hennepteelt.

In Enschede wordt door de gemeente, politie, justitie en andere partners al enkele jaren gericht gecontroleerd op de handhaving van regels voor gebouwen, de openbare ruimte en het gebruik daarvan. De controle wordt daarbij steeds afgewisseld naar doelgroepen, stadsdelen en controle-thema's. Prioriteiten daarbij zijn veiligheid en gezondheid, met als doel het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid. Eerder zijn succesvolle controles uitgevoerd in het Lasonder, de Lipperkerkstraat en Enschede-Oost.

Naast handhaving wordt ook gewerkt aan de verbetering van huisvesting en de inrichting van openbare ruimten (samen met de woningcorporaties), de economie van de wijk (samen met ondernemers) en de sociale problematiek (samen met zorg- en hulpverleners). Voorop staat echter dat leefbaarheid en veiligheid vooral een verantwoordelijkheid is van burgers en ondernemers. De gemeente ziet erop toe dat deze verantwoordelijkheid wordt waargemaakt.


---