Provincie Overijssel

Regionale ondernemers: kansen voor het grijpen in Twente

Zo'n 700 ondernemers uit de regio hebben afgelopen woensdag de derde editie het Regionaal Ondernemers Congres Twente in het Almelose Theaterhotel bijgewoond. Gedeputeerde Abbenhues nam een onderaoeksrapport in ontvangst, waaruit blijkt dat het Twentse ondernemersklimaat goed scoort.

De ING Bank liet speciaal voor dit congres een onderzoek uitvoeren door haar Economisch Bureau. In dit onderzoek worden kenmerken van het ondernemersklimaat in de regio Twente in kaart gebracht en afgezet tegen de rest van Nederland. Daarbij is de door ING Bank ontwikkelde Innovatiemonitor ingezet: hoe hoog is het innovatiepotentieel van de regio en hoe wordt dat potentieel benut?

Conclusies

Uit het onderzoek blijkt dat in Twente genoeg kansen liggen om het ondernemersklimaat te verbeteren. De beroepsbevolking en het aantal banen zijn in Twente sterker gegroeid dan in Nederland. De participatiegraad blijft echter nog achter. Ook het feit dat de sectorstructuur in de regio zich aan het bewegen is biedt een gunstige uitgangspositie voor de toekomstige regionale economische groei.

Innovatie

Het innovatiepotentieel in Twente ligt hoog. Door de aanwezigheid van de Universiteit Twente en een groep innovatieve 'koplopers' liggen er genoeg kansen. Ondernemers benutten ze nog niet voldoende. "De samenwerking tussen ondernemers, overheid en kennisinstituten is de belangrijkste factor om onze economie in Twente een stevige impuls te geven", aldus Wilma Toering-Keen, districtsvoorzitter van ING Bank Oost-Nederland.

Ruimte voor ondernemen

Carry Abbenhues, gedeputeerde Economische Zaken en Innovatie: "Innovatie is één van onze speerpunten. En we willen ruimte geven voor ondernemen, zowel fysiek als in wet- en regelgeving. Wij scheppen de voorwaarden, maar de ondernemer moet het zelf doen. Netwerken, samenwerken en lef tonen zijn daarbij belangrijk. Daarnaast moeten we afgestudeerden hier vasthouden en de werkenden door continue scholing aantrekkelijk houden voor de arbeidsmarkt."

Kansen verzilveren

Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland, riep in zijn betoog ondernemers, MKB Twente en de gemeenten in de regio op, om met elkaar de vele kansen te verzilveren die in Twente voor het oprapen liggen. 'Deze regio heeft enorm veel potentie, dus overheden en ondernemers moeten via gezamenlijke acties in staat kunnen zijn om hier samen de vruchten van te plukken."

Download het onderzoeksrapport hieronder

Lees meer over economisch beleid in Overijssel

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl Open ING Bank rapport ROC Twente.pdf ING Bank rapport ROC Twente.pdf

© 2005 Provincie Overijssel