Raad voor de Journalistiek

Uitspraak vastgesteld d.d. 8 april 2005
door mw. mr. M.E. Leijten, voorzitter, mw. A.C. Diamand, T.R. Harkema, mr. A.H. Schmeink en mr. drs. G.J. Wolffensperger, leden, in tegenwoordigheid van mw. mr. D.C. Koene, secretaris.

J.A. Blaauw / Zembla (VARA)
Uitspraak: gegrond
De klacht betreft een in het televisieprogramma Zembla uitgezonden documentaire met als onderwerp Vermoorde kinderen. De kern van de klacht is dat klager, oud-hoofdcommissaris van politie, in de uitzending wordt verweten moreel (mede) schuldig te zijn aan de dood van een meisje, 18 jaar geleden, ondanks het feit dat het College van procureurs-generaal heeft geconcludeerd dat hem een dergelijk verwijt niet kan worden gemaakt (het College heeft zich uitgesproken over een klacht van klager inzake het morele verwijt dat hem in die kwestie door de hoofdadvocaat-generaal is gemaakt).
De Raad overweegt dat een journalist bij het publiceren van ernstige beschuldigingen met bijzondere zorgvuldigheid te werk moet gaan, hetgeen in het algemeen onder meer inhoudt het toepassen van wederhoor (vgl. RvdJ 2004/100).
Klager is de mogelijkheid geboden te reageren op de voorgenomen uitzending. Hij heeft afgezien van een reactie op persoonlijke titel en verwezen naar een persbericht van het College van procureurs-generaal. Verweerder heeft dat persbericht in de uitzending verwerkt. Echter, hij heeft de juiste reden van de gegrondverklaring van klagers klacht niet vermeld en ten onrechte de indruk doen ontstaan dat de klacht gegrond is verklaard vanwege het feit dat de zaak verjaard is. Door de inhoud en strekking van het persbericht onvolledig en daardoor onjuist weer te geven heeft verweerder grenzen overschreden.
Ten slotte merkt de Raad op dat de uitspraak niet inhoudt dat het morele verwijt dat klager is gemaakt niet meer mag worden geciteerd, weergegeven of overgenomen. Het staat de journalist vrij een oordeel te hebben over de mate van verwijtbaarheid van het handelen of nalaten van klager. Daarbij moet echter een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen de (juiste) weergave van de feiten en de mening die men daarover heeft.
Trefwoorden:

- Journalistieke werkwijze: bronnen, hoor en wederhoor
- Feitenweergave: onjuiste berichtgeving
Publicatie op www.rvdj.nl onder nr. 2005/16.

---