Gemeente Deventer

Week 16, 22 april
2005

Deventer net niet schoon genoeg!

Deventer gaat niet door naar de halve finale voor schoonste gemeente. Dat heeft de Stichting Nederland Schoon in een brief laten weten aan de gemeente. Met 261 stemmen is Deventer goed voor een 4,2 op een scorebord waar een 5 het hoogst te behalen puntenaantal is.

âEvengoed een mooi resultaat om bij de veertig schoonste gemeenten van Nederland te horen. We blijven alert om onze openbare ruimte schoon en opgeruimd te houdenâ, aldus wethouder Gerrit Berkelder, portefeuillehouder openbare ruimte.

Deventer streeft naar een schone stad. De gemeente en haar inwoners zijn zeer actief als het gaat om het opruimen en schoonhouden van de openbare ruimte. Het Deventer afvalbeleid is samen te vatten onder de noemer âSamen aan de slag voor een schonere stadâ. De gemeente treft diverse maatregelen om zwerfafval tegen te gaan. Wat doet Deventer aan het schoonhouden van de stad?

Inzet van de Deventer Schoon Familie

De gemeente vindt participatie van buurtbewoners en bedrijven voor een schone en veilige woon-werkomgeving belangrijk. De gemeente doet daarvoor ook een beroep op organisaties als Circulus, Cambio, Sallcon, Deventer Groen Bedrijf en Wijkwerk. De eigen inbreng van bewoners en instellingen voor een schone woonomgeving wordt op een kleurrijke wijze gestimuleerd door de Deventer Schoon Familie. De gemeente financiert Cambio die deze familie heeft geïntroduceerd en die bewoners nadrukkelijk bij hun woonomgeving betrekt. Dat die aanpak werkt, blijkt uit de vele actieve bewoners en bedrijven die lid zijn van de Deventer Schoon Familie. De deelnemers geven aan zelf verantwoordelijk te zijn voor een opgeruimde stad en leveren daaraan een actieve bijdrage.

Schoonhouden: vegen op maat en schoonmaken verzamelcontainers

Er is een veegplan ontwikkeld dat voor elke buurt aangeeft hoe vaak de veegmachine langskomt. Bovendien is een pilot gestart om in wijk 2 te kijken hoe het veegresultaat kan worden verbeterd Samen met de Stichting Nederland Schoon is een stappenplan opgezet om oplossingen te bedenken voor de meest vervuilde plekken in Deventer. Op locaties waar verzamelcontainers frequent overlopen, zorgt de gemeente voor een hogere ledigingsfrequentie of uitbreiding van de opslagcapaciteit. Verzamelcontainers die snel vervuilen worden regelmatig schoongemaakt.

Herinvoering gratis stort

Het is per huishouden mogelijk jaarlijks duizend kilo huishoudelijk afval gratis naar de Milieustraat aan de Westfalenstraat te brengen. Door het opnieuw invoeren van de vrije stort is de grofvuilregeling laagdrempeliger gemaakt. Dit voorkomt illegale stort.

Schone scholen

Onder het motto jong geleerd, oud gedaan richt de gemeente zich ook direct op de jonge inwoners. Elk jaar is er aandacht voor de âsnoeproutesâ. Op deze fietsroutes naar scholen heeft intensieve controle plaats. Ook besteden de middelbare scholen in hun lessen aandacht aan afvalpreventie.

In april start de gemeente in samenwerking met het Deventer MilieuCentrum het lesproject âAfvalluuuhâ. Tijdens dit project leren basisschoolkinderen alles over afvalscheiding en het voorkomen van overbodig afval.

Publicatiedatum: 22-4-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 22 april 2005