Politie Twente

Persberichten Politie Twente 22 april 2005

Aanhouding mogelijke brandstichter

Man aangehouden die mogelijk brand heeft gesticht in kapsalon

Enschede

Donderdag 14 april omstreeks 22.45 uur werd brand gemeld in een flatgebouw aan de Fazantstraat in Enschede. Brand bleek later ontstaan in een kapsalon op de begane grond van het gebouw.

Door de brandweer werd die donderdagavond n.a.v. deze brand onderstaand persbericht uitgebracht: Slachtoffers bij brand in een kapsalon in Enschede Om kwart voor elf in de avond heeft de meldkamer van de ambulancedienst een melding gekregen van een flatbrand aan de Fazantstraat in Enschede. Brandweer, politie en ambulancediensten zijn daarop gelijktijdig uitgerukt. De brandhaard bevond zich in de kapsalon op de beganegrond. Deze kapsalon grensde aan een trapportiek waaraan zes woningen grenzen. Bewoners van deze zes woningen konden vanwege de hevige rookontwikkeling niet via de trapportiek hun woning verlaten. 5 personen zijn door de ladderwagen van brandweer Enschede van hun balkon gehaald. De overige 5 bewoners konden, na ventilatie van de trapportiek door de brandweer, hun woning verlaten. Vijf ambulances zijn uitgerukt om de bewoners van de zes woningen te controleren op mogelijke gezondheidseffecten als gevolg van de rook. 5 van de in totaal 10 slachtoffers zijn door ambulances voor nadere controle naar het ziekenhuis in Enschede vervoerd. De brandweer had met de inzet van twee tankautospuiten de brand vrij snel onder controle. Momenteel is Salvage bezig met het inventariseren van de schade. Uit die inventarisatie zal blijken of woningen zodanige schade hebben ondervonden dat de bewoners deze nacht elders moeten doorbrengen. Mocht dat laatste het geval zijn dan zorgt Salvage in samenspraak met de betreffende bewoners voor een overnachtingplaats. De technische recherche van de politie doet nader onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Naar aanleiding van het technische onderzoek door de politie werd op woensdag 20 april jl., een 20 jr. Enschedeër als getuige gehoord. Gedurende het verhoor bleek dat deze 22 jr. mogelijk de brand heeft gesticht. Na overleg met de officier van justitie werd besloten de man aan te houden op verdenking van de brandstichting en diefstal van een geldkistje uit de kapsalon. Hij is ondertussen in verzekering gesteld en het onderzoek wordt voortgezet. (05-045859)

Te goeder trouw

Man brengt explosief in alle onschuld naar politiebureau

Haaksbergen

Gisteren, donderdag 21 april werd onderstaand persbericht door de politie Twente gebracht.

Bom onschadelijk gemaakt

Vinder van brisantgranaat laat deze achter op de deurmat bij het politiebureau

Haaksbergen

Op donderdag 21 april ontdekte de politie omstreeks 03.00 uur bij aankomst bij het politiebureau aan de Brink in Haaksbergen dat de deurmat buiten niet meer op de gebruikelijk plek lag. Op de mat lag een voorwerp die sterk deed denken aan een bom of granaat, vermoedelijk overgebleven uit de tweede wereldoorlog. Het Explosieven Opruimingscommando werd gewaarschuwd, die nog diezelfde nacht kwam. Zij stelden vast dat het om een zeer gevaarlijke brisantgranaat ging met een trillingsgevoelige ontsteking. De granaat is veilig gesteld en in een terrein aan de Knippertweg omstreeks 06.30 uur tot ontploffing gebracht. Het gevolg was een enorm gat in het veld. De politie wil graag in contact komen met de vinder van deze granaat om bekend te raken met de vindplaats. De persoon die deze bom heeft gebracht heeft daarmee een enorm risico genomen voor zichzelf en omwonenden van het politiebureau. Zij waarschuwt dan ook met klem om bij het vinden van een dergelijk voorwerp, deze op de vindplaats te laten liggen, te markeren en de politie te waarschuwen. Dergelijke bommen komen bij het omploegen van het land en graafwerkzaamheden nog wel regelmatig boven.

Naar aanleiding van de berichtgeving hierover belde donderdagmiddag een Haaksbergenaar naar het afdelingsbureau van de politie Twente in Haaksbergen. Hij vertelde dat hij was geschrokken van de berichtgeving hierover en nog meer over datgene hij had kunnen veroorzaken. De man had de granaat aangetroffen in een partij grond die hij had gekocht en wilde deze niet thuis houden. Daarom had hij besloten de granaat maar bij de politie af te leveren. (05-048590)

Gestolen goederen in auto

Twee mannen aangehouden met in hun bezit goederen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn

Enschede

Donderdagavond 21 april werd om ongeveer 21.45 uur op de kruising Westerval / Usselerrondweg een auto met twee inzittenden gecontroleerd. In eerste instantie bestond het vermoeden dat de auto gestolen was, dit bleek later niet het geval. Wel werden in de auto een aantal goederen, waaronder twee flatscreens, aangetroffen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. De twee inzittenden, een 30 jr. Hengeloër en een 29 jr. man uit Enschede, werden daarop aangehouden en aan het bureau voor verder onderzoek opgesloten. (05-049044)

Aanhouding na mishandeling

Man slaat meisje in bijzijn van politiemensen en wordt aangehouden

Enschede

Donderdagavond 21 april omstreeks 21 uur werd een vechtpartij gemeld op de Kalanderstraat in Enschede. Toen de politiemensen ter plaatse kwamen, waren stadswachten bezig de vechtenden uit elkaar te halen. Wat en waarom deze vechtpartij plaats heeft gevonden is nog onduidelijk en zal verder worden uitgezocht. Wel werd een 27 jr. Enschedeër aangehouden omdat hij, terwijl politiemensen met een van de betrokkenen stonden te praten om wat duidelijkheid te krijgen, deze betrokkene, een 18 jr. Enschedese, met de vlakke hand in het gezicht sloeg. Met de nodige moeite kon de 27 jr. worden overgebracht naar het bureau, waar hij voor verder onderzoek is opgesloten. (05-049040)

Twee hennepplantages opgerold

In twee woningen in dezelfde straat een hennepplantage opgerold

Enschede

Donderdag 21 april werd in een tweetal woningen aan de Shackletonstraat in Enschede een hennepplantage door de politie aangetroffen en ontmanteld. In een geval ging het om 93 planten en in het tweede om 190 planten. Alles is inclusief de apparatuur in beslag genomen en ondertussen vernietigd in opdracht van de officier van justitie. Tegen de eigenaren, respectievelijk 32 en 25 jr., wordt proces-verbaal opgemaakt. (05-025087 / 05-048906)

Landelijke alcoholcontrole

Tijdens controles 15 bestuurders bekeurd

Diverse locaties in Twente

Van donderdag 21 april vanaf 18.00 uur tot vrijdag 22 april omstreeks 04.00 uur werd er door tientallen agenten van de politie Twente meegewerkt aan een grote landelijke alcoholcontrole. Op locaties in o.a,. Enschede, Losser, Oldenzaal en Delden werden vele honderden bestuurders gecontroleerd. In totaal werden 15 bestuurders bekeurd voor het rijden onder invloed. De resultaten van de blaastesten varieerde tussen de 0,5 en 1,3 promille. Opvallend was het grote aandeel van bestuurders die kennelijk het risico nemen die toch enkel alcoholische drankjes nemen en vervolgens de auto besturen. Negen bestuurders bliezen namelijk een resultaat tussen de 0,5 en 0,8 promille. Tegen alle bestuurders wordt proces verbaal opgemaakt.

Jan Camphuis.: 053-4555588

---- --