Ministerie van Justitie

Criminaliteit bij bedrijven flink gedaald
22 april 2005

Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar fors minder te maken gekregen met criminaliteit. De daling in vergelijking met 2002 doet zich voor in alle sectoren. Dat blijkt uiteen onderzoek van TNS NIPO dat ministers Donner en Remkes naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. In het onderzoek werden bijna 38.000 bedrijven telefonisch geënquêteerd over ervaringen met van criminaliteit. Het onderzoek is uitgevoerd in vijf sectoren: de bouw, de detailhandel, de horeca, de sector vervoer en communicatie en in de financiële en zakelijke dienstverlening. Er is onderscheid gemaakt tussen inbraak, diefstal, vernieling, geweld en overige vormen van criminaliteit.

In totaal kregen bedrijven in 2004 ongeveer 2,7 miljoen keer te maken met criminaliteit. Het bedrijfsleven leedhiermeeeen schade van ongeveer 700 miljoen. In de bouw en in de financiële en zakelijke dienstverlening werd eenderde van de bedrijven minstens één keer getroffen door criminaliteit. In de detailhandel, de horeca en de sector vervoer en communicatie werd 40 à 50 procent getroffen.

Directeuren, eigenaren en bedrijfsleiders hebben aangegeven of hun bedrijfsvestiging in de afgelopen twaalf maanden het slachtoffer is geworden van verschillende vormen van criminaliteit. Indien er sprake was van slachtofferschap hebben zij een schatting gegeven van het totaal aantal keren.

Meer informatie: Persbericht BZK en Justitie: Criminaliteit tegen bedrijven fors gedaald