Ingezonden persbericht


BSA positief over veroordelingen in grootschalige piraterij in Denemarken

Leden van criminele organisatie krijgen gevangenisstraffen voor productie en distributie van illegale software ter waarde van 350 miljoen euro

Amsterdam, 22 april 2005 - De Business Software Alliance (BSA) juicht de inzet waarmee justitie in Denemarken een crimineel netwerk van softwarepiraten heeft opgerold, toe. Leden van de criminele organisatie distribueerden illegale software, muziek en films ter waarde van ruim 350 miljoen euro. Leden van de groep werden vorige week door de rechtbank in Kopenhagen veroordeeld.

Het onderzoek, dat werd ondersteund door de BSA, en de daaropvolgende veroordelingen werden uitgevoerd door de IT Task Unit van Denemarken en de fraudedivisie van de politie in Kopenhagen. Het piraterijnetwerk hield zich bezig met productie, marketing en distributie van illegale cd-suites onder namen als Akira, Frozen en Syndicate.

De compilatie-cd's bevatten een verzameling van beschermde software die normaal gesproken niet gezamenlijk gedistribueerd wordt. Ook ontbrak de toestemming van de auteursrechthebbenden. Dergelijke cd's bieden vaak de nieuwste software, films en muziek. In het geval van deze cd's was niet alleen sprake van een inbreuk op het auteursrecht, maar bevatten sommige cd's vaak ook kwaadaardige codes, zoals virussen, trojans en spyware, die schade aan computers kunnen toebrengen en voor dataverlies kunnen zorgen.

De groep heeft in vier jaar tijd naar schatting zo'n 900.000 illegale cd's geproduceerd, geïmporteerd en gedistribueerd. Op de cd's vonden de autoriteiten software van toonaangevende bedrijven als Adobe, Autodesk, Macromedia, Microsoft en Symantec. Ook werden computerspellen en muziek op de cd's aangetroffen.

Beth Scott, Vice-President van de BSA EMEA, zegt: "Wij complimenteren de IT Task Unit en de fraudedivisie van de politie van Kopenhagen voor hun werk en inzet bij het voorbrengen van deze zaak. Deze zaak laat zien hoe groot de schade van een professioneel piraterijnetwerk kan zijn voor de creatieve industrieën in Europa. Afschrikking in de vorm van een veroordeling door een rechtbank speelt naast educatieve activiteiten een belangrijke rol in de strijd tegen illegale software."

Scott zegt verder: "Deze zaak is vooral bemoedigend doordat het aantoont dat onze inspanningen om de samenwerking tussen de high-tech industrie en internationale opsporingsinstanties te vergroten, effectief zijn."

De rechtbank veroordeelde sleutelfiguren van het piraterijnetwerk tot gevangenisstraffen variërend van acht maanden tot een jaar.

###

Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (BSA) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de internationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyber-beveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, CNC Software/Mastercam, Internet Security Systems, Macromedia, McAfee, Microsoft, PTC, SolidWorks, Sybase, Symantec, UGS en VERITAS Software.