Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

22/4/2005 - Nieuwe hoogstamboomgaarden in Zuid-Limburg

De stichting IKL plant nieuwe hoogstamboomgaarden in Zuid-Limburg

Eigenaren van huisweiden rond de bebouwing en weilanden in het buitengebied kunnen in aanmerking komen voor de aanplant van hoogstamfruitbomen en heggen door de stichting IKL. Deze regeling geldt voor heel Zuid-Limburg vanaf Susteren.

Deelnemers kunnen kiezen uit meer dan honderd verschillende authentieke Limburgse fruitrassen als de Sterappel, Goudreinette, Eijsdener Klumpke, Limburgse Bellefleur, Herfstpeer van Geulle en Ringelotte-pruimen. Als heg is er de keuze tussen de karakteristieke meidoornheg of een gemengde haag.

Vervolgens zal de stichting IKL in 2006 de bomen en heggen aanplanten. De bomen worden voorzien van een beschermende boomkast. Bovendien voert de stichting gedurende drie seizoenen de vormsnoei aan de jonge bomen uitvoeren. Daarna is het onderhoud aan de eigenaar. Deze wordt geacht zich de praktische kennis hiervoor eigen te maken tijdens een speciaal hiervoor georganiseerde snoeicursussen die IKL jaarlijks organiseert. Om er zeker van te zijn dat in de toekomst het snoeiwerk uitgevoerd wordt, kan de stichting IKL aan de eigenaren op verschillende wijzen ondersteuning bieden.

Geïnteresseerden kunnen telefonisch contact opnemen. Indien ze aan de voorwaarden voldoen, wordt een aanmeldingsformulier toegezonden. Na terugzending van het ingevulde aanmeldingsformulier krijgen zij in de zomer van 2005 bezoek van een medewerker van de stichting IKL, die in overleg met de deelnemer, ter plekke een eenvoudig plantplan opstelt. Het aanmeldingsformulier is tevens te downloaden op www.ikl-limburg.nl. Op de site staan de voorwaarden en richtlijnen omtrent deze actie ook aangegeven.

De aanplant wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit Vitaal Platteland Zuid Limburg. Verder dragen de provincie Limburg en de betreffende gemeenten bij. Van de deelnemers wordt ook een beperkte bijdrage in de kosten gevraagd.

Geïnteresseerden kunnen een aanmeldingsformulier opvragen bij de stichting IKL, telefoon 0475-386430. Of www.ikl-limburg.nl