Gemeente Culemborg

Team Communicatie
Ridderstraat 250
4101 BK Culemborg
Telefoon 0345 ­ 477720/477721

PERSBERICHT Culemborg, "d-MM-yyyy" \* MERGEFORMAT }
Boeren en boerinnen op kinderboerderij
Op zondag 17 april waren er honderden jonge boeren en boerinnen op kinderboerderij De Heuvel. Tijdens de themaactiviteit `Een dagje boer' konden de kinderen aan den lijve ondervinden wat er zoal moet gebeuren op een boerderij. Maar liefst 1400 bezoekers namen deel aan deze activiteit. De medewerkers van de kinderboerderij hoefden zich afgelopen zondag niet druk te maken over de verzorging van de dieren. Vanaf 13.30 uur kregen zij namelijk heel veel hulp hierbij. Honderden kinderen schreven zich in om de hokken schoon te maken en om de dieren te voeren. Voordat zij als boer(in) aan de slag konden maakten zij eerst een boerenpet en knoopten een boerenzakdoek om. Fanatiek werd er met mest geschept en met kruiwagens gereden. In de natuurtuin konden kinderen groente zaaien. Het hooiland werd ingezaaid met wortels, voederbieten, mergkool en snijkool. Deze groentesoorten worden 25 september tijdens het Oogstfeest weer uit de grond gehaald om vervolgens als voer voor de dieren gebruikt te worden.
Ook in de speeltuin was voldoende te beleven. De trekker is door vele kinderhanden omgetoverd in een zeer kleurrijk object in de speeltuin. Kinderen die van snelheid houden konden elkaar uitdagen bij de kruiwagenrace: een parcours afleggen met een baal stro in een kruiwagen. Bovendien stond midden in de speeltuin een (nep)koe die kinderen konden melken. Op het plein hield een hoefsmid een demonstratie. Lotte, het paard van de kinderboerderij kreeg nieuwe hoefijzers. Diverse kippensoorten van de plantage konden bewonderd worden. Hiernaast stond een hele grote trekker waar kinderen plaats in mochten nemen.
Tijdens de rondleidingen die gegeven werden door de beheerder van de kinderboerderij bleek dat er kabouters leven in de natuurtuin. Een ware ontdekking! Aan het eind van de middag zag de kinderboerderij er piekfijn uit door de hulp van de vele kinderhanden.