Partij van de Arbeid


Den Haag, 22 april 2005


Vragen van de leden Kruijsen en Waalkens (beiden PvdA) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


over erkenning van groene en blauwe diensten.


1. Bent u van mening dat het in stand houden en in ontwikkeling brengen van het Nederlandse cultuurlandschap een Dienst van Algemeen Belang (DAB) is? Zo neen, waarom niet?


2. Bent u het eens met de gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen die gezamenlijk een regionaal landschapsontwikkelingsplan hebben opgesteld dat diensten zoals voorgesteld in de verkenning van groene en blauwe diensten Ooypolder-Groesbeek DAB's zijn? Zo neen, waarom niet?


3. Bent u het met ons eens dat een vergoeding in het kader van een contract met een stichting zoals het op te richten landschapsfonds Via Natura geen voordeel is voor de agrariër zoals bedoeld in artikel 87 lid 1 EG maar het opheffen van een nadeel vanwege het instandhouden en ontwikkelen van landschapselementen en daarmee een marktconforme tegenprestatie voor te leveren dienst? Bent u het met ons eens dat daar dan dus ook geen staatssteuntoets voor nodig is? Zo neen, waarom niet?


4. Bent u bereid om de vorm van groen/blauwe diensten zoals voorgesteld in de verkenning van groene en blauwe diensten Ooypolder-Groesbeek en beschreven in het regionaal landschapsontwikkelingsplan van de gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen op te nemen in de ontwerpbeschikking van de Europese Commissie artikel 86 van het Europese Verdrag op staatssteun? Zo neen, waarom niet?


5. Kunt u bovenstaande vragen, in verband met de oprichting op 29 april om 14:00u van het Landschapsfonds Via Natura dat de uitvoering van het regionale landschapsontwikkelingsplan op zich gaat nemen, beantwoorden vóór dit tijdstip?


6. Hoe staat het met de ontwikkelingen en benodigde goedkeuringen voor de overige 5 nationale verkenningen?