Erasmus MC


22-04-05: Havenziekenhuis en Erasmus MC akkoord over samenwerking

Rotterdam, 21 april 2005 - Het Havenziekenhuis en het Erasmus MC zien meerwaarde in verregaande samenwerking in de nabije toekomst, waarbij de identiteit van het Havenziekenhuis behouden blijft. De medisch specialisten van beide huizen staan achter de samenwerking. Nadat de zorgverzekeraar zich achter de plannen kon scharen, heeft ook de Raad van Toezicht van het Erasmus MC haar akkoord gegeven. Met de samenwerking is de patiëntenzorg in de regio verder gewaarborgd.

De samenwerkingsovereenkomst kent nog wel opschortende voorwaarden, namelijk goedkeuring door de NMa en het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen, en vóór de formele ondertekening moet de Ondernemingsraad van het Erasmus MC zich nog over het voorgenomen besluit uitspreken.

Het Havenziekenhuis, dat landelijke faam geniet wegens behandeling van tropenziekten, kampte de laatste jaren met verliezen. Zorgverzekeraars en banken eisten een sluitende begroting. Op verzoek van de zorgverzekeraars is een verregaande bestuurlijke en medische samenwerking met het universitair medisch centrum Erasmus MC onderzocht. Tijdens het onderzoek is in het Havenziekenhuis een ingrijpende reorganisatie in gang gezet.

De afgelopen maanden hebben de huizen overeenstemming bereikt over de vorm van samenwerking. Voor de ruim 750 medewerkers van het Havenziekenhuis betekent dit onder andere behoud van werkgelegenheid. De medisch specialisten van beide huizen onderschrijven het belang van de samenwerking. De zorgverzekeraar draagt bij aan de financiering van de samenwerking. Met het toestemmen van het Curatorium van het Havenziekenhuis en de Raad van Toezicht van het Erasmus MC is de belangrijkste stap gezet in het proces naar samenwerking tussen Havenziekenhuis en Erasmus MC, waarbij het Havenziekenhuis zijn identiteit behoudt.

Volgende fasen in het proces zijn het vormgeven van de concrete samenwerking en het omzetten van de Stichting Havenziekenhuis in een besloten vennootschap.