Nederlandse Akkerbouw Vakbond



Vergunning Avebe proef met genaardappel nietig
De Raad van State heeft een vergunning nietig verklaard die door het ministerie van VROM aan aardappelzetmeelproducent Avebe verleend was voor een proef met genetisch gemodificeerde aardappelplanten waarin het kgz-gen is gebracht. De proef zou op percelen in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Eemsmond, Emmen, Pekela en Veendam uitgevoerd hebben moeten worden. De Raad is van oordeel dat het besluit niet voldoet aan de eis van een kenbare motivering. De zaak was aangespannen door Greenpeace Nederland.
NAV wil C-suiker doorschuiven
Verwerk de C-suiker niet meer in de mengprijs voor bieten maar biedt bietentelers de gelegenheid de C-bieten door te schuiven naar het volgende jaar. Deze dringende oproep deed voorzitter Joop Droog van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), op 22 april tijdens de vergadering van Suikerbegeleidingscommissie, het overlegorgaan van bietentelers en suikerindustrie, in Maastricht. Avebe: veldproeven met genaardappel gaan door
De Raad van State heeft op 20 april 2005 de vergunning voor het doen van veldproeven met genetisch gemodificeerde amylopectine-aardappelen uit 2003 van Avebe vernietigd. Avebe maakt dit jaar echter geen gebruik van de vergunning waarover de Raad een uitspraak heeft gedaan.