Saxion Hogescholen
BR>

di 05 april 2005

Voorlichtingsbijeenkomst Saxion Hogescholen voor anderstalige studenten

Op vrijdag 22 april aanstaande vindt bij Saxion Hogescholen een voorlichtingsbijeenkomst plaats voor kandidaat-studenten die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen. Ook de toeleiders van deze kandidaat-studenten zijn van harte welkom. Op deze voorlichtingsbijeenkomst wordt informatie gegeven over het komend studiejaar 2005-2006.

Saxion Hogescholen in Enschede biedt onderdak aan één van de negen schakeljaren die Nederland rijk is: het voorbereidend jaar anderstalige studenten (VJA). Dit is een éénjarige voorbereiding voor studenten van buitenlandse herkomst die een Nederlands diploma op hbo- of wo-niveau willen behalen. Het doel is om de kans op een succesvolle studie binnen het hbo of wo te vergroten.

Veel buitenlandse studenten komen uit een onderwijscultuur die niet te vergelijken is met dat wat ze binnen het Nederlandse onderwijs kunnen verwachten. Specifiek aan het VJA is, naast vakken als Nederlands, acculturatie en logopedie, het aanbod van vaardigheden die noodzakelijk zijn voor een studie aan hbo of wo zoals presentatietechniek, het schrijven van een scriptie, het leren in werkgroepen en het maken van een dictaat tijdens hoorcolleges.

Het VJA is grofweg in te delen in twee fasen: aan algemene fase waarin de basisvaardigheden worden getraind en waarin voorlichtingsactiviteit door de verschillende instituten worden aangeboden. En een tweede fase waarin studenten de gelegenheid krijgen colleges mee te lopen bij het instituut waar ze in augustus beginnen aan hun beroepsopleiding. Op dit moment nemen 29 studenten uit 13 verschillende landen deel aan het VJA, een zeer internationaal gezelschap. Veel studenten hebben in hun thuisland al een studie- of beroepsverleden en willen zich nu scholen om in Nederland hun deskundigheid te gaan gebruiken.

Momenteel lopen de studenten mee met modulen in de studierichting van hun keuze. Grote belangstelling is er voor de maatschappelijke en economische opleidingen. Andere opleidingen waarvoor belangstelling is, zijn onder andere: Informatica, Verpleegkunde, Bouwkunde en Ruimtelijke Ordening en Planalogie.

De voorlichtingsbijeenkomst is op vrijdag 22 april van 9.30 tot 12.30 uur in het Harry Banninktheater van Saxion Hogescholen, M.H. Tromplaan 28 in Enschede.

Voor meer informatie: www.schakeljaren.nl, klik daarna op Twente. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Mariska Paalman-Ansink (m.s.paalman@saxion.nl) of Kirsten de Mönnink
(k.b.demonnink@saxion.nl).


-------------------------------------------- EINDE PERSBERICHT-----------------------------------------