Ingezonden persbericht


Rotterdam, 21 april 2005

SCHIZOFRENIEPATIENT ZIT MET ONGEVRAAGDE PIL IN ZIJN MAAG

Als acht van de tien psychiaters aan mensen met schizofrenie een medicijn in pilvorm voorschrijven, mag je daar dan uit afleiden dat patienten de pil prefereren boven bijvoorbeeld een spuit? Of is het juist omdat een pil medisch gezien de voorkeur geniet? Geen van beide, is de verrassende uitkomst van het onderzoek 'Percept'. De behandelaar kiest voor pillen omdat hij denkt te weten wat de voorkeur van de patient heeft. Maar hij had het beter direct kunnen vragen, leert een publicatie over het onderzoek vandaag in het tijdschrift van Ypsilon, de vereniging voor familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose.

De vraag of iemand met schizofrenie kan meepraten over zaken die hem aangaan op het moment dat hij aanspreekbaar is, is alweer een jaar of tien in het voordeel van de patient beslist. Voor geen enkele van de ondervraagde psychiaters staat daarom ter discussie dat de keuze tussen pil of spuit in overleg met de patient moet worden gemaakt. Dat wil zeggen: op papier. Want het gebeurt zelden, concludeert Beatriz Roman op basis van een onderzoek onder 92 patienten, 14 psychiaters en 37 verpleegkundigen uit vijf verschillende instellingen.
Zouden artsen kiezen op basis van hun eigen medische beroepsperspectief, dan ligt de keuze voor een pil niet voor de hand. Gevraagd naar de voor- en nadelen van elke toedieningsvorm komen psychiaters bij een pil met gemiddeld maar 1 voordeel tegenover 3 nadelen. Bij de langwerkende injectie is het juist andersom: daar noemen ze 3 voordelen tegenover 1 nadeel, die onderling niet in gewicht verschillen: alles wat ze noemen vinden ze ongeveer even belangrijk.

De cijfers geven een verwarrend beeld: Want als de patient niet naar zijn mening wordt gevraagd en de psychiater meer nadelen dan voordelen ziet aan een pil, wat verklaart dan het hoge aantal pillen dat wordt voorgeschreven? Het antwoord is even simpel als ontluisterend: een vooroordeel. De patient ziet desgevraagd veel minder nadelen aan een injectie dan de psychiater denkt dat hij zou zien. Maar omdat het onderwerp onbesproken blijft, baseren artsen hun keuze op het onterechte idee dat patienten liever geen injectie willen.

'Verbazingwekkend' meent voorzitter Gijs Francken van patientenvereniging Anoiksis die met Ypsilon opdracht gaf tot het onderzoek."Velen van ons zitten voor jaren aan een middel vast. De vorm waarin je het middel krijgt toegediend kan dus cruciaal zijn voor de vraag of je de behandeling kunt volhouden." Ook Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter toont zich geschrokken. Voor hem zijn de resultaten "één lange aanklacht tegen de aanmatigende manier waarop de voorschrijver nu tot zijn keuze komt". "Vaak schrijven psychiaters een pil voor met het argument dat die een patient meer autonomie geven", vult Francken aan. "Hoezo, autonomie?! De patient wordt juist zijn autonomie ontnomen als zijn psychiater ongevraagd voor hem een keuze maakt. Hier wacht een mooie taak voor met name de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie."

__________________________________

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht