Gemeente Leeuwarden

Column burgemeester G. Dales radio 1, vrijdag 22 april 2005

Onderstaande column wordt vandaag door de burgemeester van Leeuwarden, de heer mr. dr. G.D. Dales, uitgesproken in de uitzending van radio 1-op-de-middag. De uitzending vindt plaats op vrijdag 22 april om ongeveer 16.20 uur.

Geert Dales,

22 april 2005

Weg met het gesubsidieerde verzet.

Enige tijd geleden liet Alexander Pechtold, op dat moment nog burgemeester van Wageningen, weten dat hij het maar onzin vond dat iedere Nederlander van 14 jaar en ouder een identiteitsdocument bij zich moet hebben en dat hij er ook niet voor voelde om voor de handhaving van die plicht politie-inzet vrij te maken.

Pechtold, inmiddels minister van bestuurlijke vernieuwing, kondigde dus obstructie van een democratisch genomen besluit aan. Een uiterst vreemde opvatting over bestuurlijke vernieuwing waarvan ik het vermoeden heb dat de minister die inmiddels ook snel heeft laten varen. Ik heb hem er tenminste niet meer over gehoord.

Het punt is natuurlijk dat een burgemeester, belast met wettelijke taken op het gebied van de openbare orde, lokale gezagsdrager bij uitstek, een functionaris is die moet handelen binnen het kader van wettelijke afspraken en met respect voor de democratie. Dan gaat het niet aan democratisch genomen besluiten te frustreren. Datzelfde probleem heb ik met politici-bestuurders die het regeringsbeleid inzake vreemdelingen dwarsbomen door uitgeprocedeerden, die op grond van democratisch gelegitimeerde besluitvorming terug dienen te keren naar het land van herkomst, met uit de gemeentekas gefinancierde noodhulp een voortgezet verblijf te bieden.

Het kan toch niet zo zijn dat als op rijksniveau op democratische wijze beleid tot stand komt en besluiten worden genomen, op een lager bestuurlijk niveau de uitvoering wordt gefrustreerd. Intussen gebeurt dat wel en worden met die door de gemeente gefinancierde noodhulp onterechte verwachtingen gewekt en de uitvoering van rijksbeleid op zijn minst geproblematiseerd.

Heel vreemd vind ik ook dat overheden in Nederland geld geven aan organisaties om daarmee verzet tegen het overheidsbeleid te organiseren. Beruchte voorbeelden daarvan zijn Milieudefensie, die op staatskosten lokale, regionale en landelijke overheden de voet dwars zet, de Stichting Vluchtelingenwerk Nederland die met overheidssubsidies diezelfde overheid bestrijdt, organisaties voor ontwikkelingssamenwerking die meebetalen aan de reeks televisiespotjes die gelden als protest tegen het vreemdelingenbeleid van minister Verdonk en de recente subsidieverlening aan Eurodusnie, waaraan personen zijn verbonden die betrokken waren bij het molesteren van politici en die nu op staatskosten het verzet tegen de Europese Grondwet gaan aanmoedigen. In dit rijtje ongerijmdheden horen ook de gesubsidieerde praathuizen thuis die zich toeleggen op de organisatie van politieke debatten. Als het debat zichzelf niet kan bedruipen, dan moeten we het maar niet voeren.

Voorstanders van deze financiering zeggen dat dit goed is, want het bevordert de discussie en draagt bij aan de meningsvorming en de kwaliteit van de democratische besluitvorming. Ik vind dat als het maatschappelijk debat op gang gebracht moet worden met subsidie het grondig mis is met dat debat. Als iets echt een belangrijk thema wordt gevonden komt het debat heus vanzelf wel en als het niet komt interesseert het de mensen blijkbaar niet. Discussies moeten voortkomen uit echte betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken, niet uit de beschikbaarheid van subsidiepotten. Een beetje zichzelf respecterende actievoerder wil toch ook helemaal niet zijn hand ophouden voor centjes van de partij die hij vervolgens gaat bestrijden! Die doet wat een organisatie als het Wereldnatuurfonds doet: zelf zijn centen regelen en dus in totale onafhankelijkheid standpunten kunnen innemen. Daar komt geen cent overheidssubsidie aan te pas. De Consumentenbond werd ook ooit gesubsidieerd. Nadat men zich had bevrijd van de ketenen van die subsidieverlening werd het pas echt een gerespecteerde club. De directeur verklaarde ooit dat het beëindigen van de subsidie een zegen voor de organisatie was geweest.

Eindelijk vrij!

Bestuurders moeten zich houden aan de wet en democratisch genomen besluiten respecteren, actievoerders moeten hun eigen kosten dekken, gesubsidieerde instellingen moeten zich beperken tot hun eigenlijke taak, praathuizen moeten zich bedruipen uit de kaartjesverkoop en de overheid moet ophouden met de financiering van het verzet tegen het eigen beleid.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden: (058) 233 4002.