Gemeente Den Haag

april 2005
Den Haag krijgt 'Stappanel' (21 april)

Als het aan b&w ligt krijgt Den Haag binnenkort een 'Stappanel'. Dit panel gaat onder meer het deurbeleid van individuele horeca-ondernemers beoordelen en klachten van vermeende discriminatie in de horeca onderzoeken. Ook is het panel belast met het opzetten en beheer van een website. Op deze site treffen stappers informatie aan over het deurbeleid en de huisregels van Haagse uitgaansgelegenheden. Ook kunnen zij er hun eigen ervaringen met deurbeleid en huisregels op kwijt en kunnen zij er terecht voor klachtenbemiddeling. Het stappanel wordt gevormd door horeca-uitbaters, portiers, gemeente, Bureau Discriminatiezaken en een jongerenvertegenwoordiging van stappers en is gemodelleerd naar Rotterdams voorbeeld.

Het stappanel is één van de kernpunten in een voorstel van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad om het deurbeleid van de uitgaansgelegenheden in Den Haag transparanter te maken. Het collegevoorstel beoogt een effectievere manier van omgaan met frustraties en klachten van geweigerde bezoekers en het verbeteren van de contacten tussen portiers, personeel en stappers.

Het voorstel is gebaseerd op de aanbevelingen in het vorig jaar verschenen rapport 'Mag ik er ook in?' van Bureau Discriminatiezaken over het verbeteren van het deurbeleid van uitgaansgelegenheden in Den Haag en het daarvan afgeleide initiatiefvoorstel van de PvdA-raadsleden Bolle en Mouttahid. In het voorstel zijn ook de aanbevelingen meegenomen uit het rapport 'Etniciteit en uitgaan'. Dit rapport is vorig jaar opgesteld door de Haagse Hogeschool in het kader van "Dat zien wij graag in Den Haag".

Een ander kernpunt in het collegevoorstel is een experiment in een nader bepalen uitgaansgebied in de stad met een zogeheten susteam. Dit team bestaat uit leden met een jongerenwerk- en een professionele beveiligingsachtergrond en enkele jongeren en heeft als taak geweigerde stappers op te vangen. Op basis van de uitkomsten zal worden bekeken of
het experiment wordt voortgezet in andere uitgaansgebieden in Den Haag.

Het college stelt ook voor om in een geactualiseerd Horeca Convenant 2006 inspanningsafspraken op te nemen, zoals het breed publiekelijk bekendmaken van de deur- en huisregels van uitgaansgelegenheden en het instellen van een klachtenregeling per bedrijf.

In de tweede helft van dit jaar organiseert de Haagse Hogeschool een debat met horeca-ondernemers, portiers en jongeren over het Haagse stapklimaat. Daarin zullen zij praten over de maatregelen die tot dan toe zijn getroffen om de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van het stappen in de stad (verder) te verbeteren.

Voor dit jaar wordt uit bestaande budgetten veiligheid en economisch structuurbeleid een bedrag van 50.000 vrijgemaakt voor de opzet en startactiviteiten van het stappanel en het susteam. In nauw overleg met het stappanel zal in de tweede helft van 2005 een activiteitenplan met begroting voor volgend jaar worden opgesteld.