FNV

Instemming met cao GE Advanced Materials, niet van harte

De leden bij General Electric Advanced Materials - producent van halffabrikaten voor de plasticindustrie in Bergen op Zoom met zestienhonderd werknemers - hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao.
Dat ging niet van harte wegens de geringe loonsverhoging gedurende de looptijd van twee jaar. Maar voor een grote meerderheid was beslissend dat de werkgever, na de stakingsdreiging, zijn
verslechteringsvoorstellen van tafel haalde en over andere onderwerpen goede afspraken maakte.

"Dit resultaat is niet op alle onderdelen wat we gewenst hadden. Het loonbod is te mager", zei vakbondsbestuurder Liliane Schoone al voor de beslissende vergadering. Bij afwijzing zou dit meteen een vergadering zijn waarbij met driekwart meerderheid over staken zou worden beslist.

Zover kwam het dus niet. In een cao voor twee jaar zijn de loonsverhogingen 1 procent per 1 januari 2005 en 1,25 procent per 1 januari 2006.

Maar op alle andere punten zette werknemersprotest de werkgever in beweging. Zo bouwt het bedrijf de pensioenregeling om. Het uitgangspunt van de vakbonden is dat werknemers bij 62 jaar kunnen blijven stoppen met werken. Bovendien gaat de cao voorzien in een levensloopregeling.

Verder zijn afspraken gemaakt over kinderopvang en aanvulling van het loon in het tweede ziektewetjaar.

De verslechteringsvoorstellen om seniorendagen te schrappen en drie atv-dagen in te houden voor training zijn van tafel gehaald.

Een week geleden gingen werknemers nog in een demonstratieve tocht over het bedrijfsterrein om de directie een petitie aan te bieden. Twee dagen daarvoor was FNV Bondgenoten - onder druk van acties - uitgenodigd om opnieuw te onderhandelen.

Hieronder kunnen de leden van FNV Bondgenoten bij GE Advanced Materials het laatste pamflet ophalen.
Attachments:
pamflet GE Advanced Materials.DOC Zie het origineel