FNV

Besluitvormend FNV-referendum lijkt bondsraad goed idee

Bij uitzonderlijke zwaarwegende en bondsoverstijgende onderwerpen moeten de leden van alle zestien FNV-bonden direct kunnen stemmen volgens het principe 'één lid - één stem'.
Die voorkeur heeft de bondsraad van FNV Bondgenoten vrijdagmiddag bij grote meerderheid (59 voor, 3 tegen, 3 onthoudingen) aangegeven. Het congres van de FNV, waarbij de vakbonden zijn aangesloten, zal hierover eind mei een uitspraak doen.

De bondsraad - het parlement van de grootste bond, FNV Bondgenoten - gaf het hoofdbestuur tijdens zijn eerste vergadering in de Statenzaal van het Utrechtse Provinciehuis wel mee duidelijk te maken bij welk quorum (opkomst) de bindende ledenraadpleging geldig is.

De FNV heeft de afgelopen tijd drie raadgevende referenda gehouden om de mening van haar achterban over de onderhandelingen inzake centrale akkoorden met kabinet en werkgevers te peilen. De bondsraad was vrij de uitslag al dan niet te volgen.

Voorzitter Henk van der Kolk benadrukte in de bondsraadsvergadering van vrijdagmiddag dat referenda uitzondering moeten blijven. "We gaan dit natuurlijk niet tig keer per jaar organiseren. En als het er van komt, dan alleen na consultering van de bondsraad."

In het voorstel kan de federatieraad van de FNV, waarin de zestien voorzitters van de bonden zijn vertegenwoordigd, straks een raadgevend of bindend referendum uitschrijven.

Als de congresuitspraak eind mei inderdaad komt, zullen de FNV-bonden eerst nog hun statuten moeten aanpassen om het eerste referendum volgens het principe `één lid - één stem' mogelijk te maken.