Stadsdeel Zeeburg

Persbericht 21-04-'05: Inspraak SPvE plangebied Van Lohuizen

Stadsdeel Zeeburg heeft een stedenbouwkundig programma van eisen (SPvE) opgesteld voor de ontwikkeling van het plangebied Van Lohuizen in het Oostelijk Havengebied. Het stadsdeelbestuur legt het concept-SPvE ter inspraak voor aan de bewoners en ondernemers in het gebied. Tot en met 12 mei 2005 kunnen belanghebbenden reageren op het concept-SPvE.

Sinds ruim twee jaar werkt Zeeburg aan plannen voor de ontwikkeling van het Van Lohuizengebied. Met zijn plannen beoogt het Dagelijks Bestuur de economie, werkgelegenheid en waterrecreatie in Zeeburg te versterken.

Bedrijfsgebouwen
In het gebied wil het stadsdeel twee gebouwen met bedrijfs- en maatschappelijke functies realiseren. De opslagkelders aan de Cruquiusweg 65 worden gesloopt om plaats te maken voor een gezichtsbepalend multifunctioneel gebouw. Dit zogeheten Kopgebouw biedt ruimte voor bedrijven en diverse publieke voorzieningen, zoals een dienstwoning voor de havenmeester, een winkel voor scheepsbenodigdheden, horeca, beautysalon, kinderspelparadijs, yogaschool en sportmedisch adviescentrum. Op de plaats van het voormalig verpleeghuis aan de Van Lohuizenlaan 2-4 komt een nieuw bedrijfsgebouw, de Strook geheten, dat de woonbuurt afschermt voor geluidsoverlast van bedrijven. In de Strook zijn geen maatschappelijke functies toegestaan.

Stadshaven
In de Entrepothaven wordt een stadshaven aangelegd met een capaciteit van circa 200 boten. Daarmee wil het stadsdeel tegemoetkomen aan de vraag naar ligplaatsen mede door het verdwijnen van de tot nu toe gedoogde ligplekken. Ten opzichte van de oorspronkelijke situering, zoals beschreven in de Nota van Uitgangspunten, is de exacte locatie van de stadshaven verder in oostelijke richting opgeschoven. Daardoor maakt de Zeeburgerkade geen onderdeel meer uit van de stadshaven.

Van Lohuizenlaan
Het stadsdeelbestuur wil de bereikbaarheid van het Cruquius Industrieterrein verbeteren door de verkeersknoop op de kop van de Van Lohuizenlaan te ontwarren. In het plan voor de herinrichting van de Van Lohuizenlaan worden de standplaatsen van de stadsbussen naar de oostzijde van de weg verlegd. Daarnaast wordt de rotonde in zuidoostelijke richting verplaatst, waardoor het vrachtverkeer van en naar het industrieterrein beter doorstroomt.

Inspraak
Het concept-SPvE is gebaseerd op de Nota van Uitgangspunten, die de stadsdeelraad in december 2003 heeft vastgesteld. De basisprincipes zijn nader onderbouwd en nu beschreven in het concept-SPvE. Het SPvE en de grondexploitatie worden in het najaar voorgelegd aan de stadsdeelraad. In de komende vier weken kunnen bewoners en ondernemers in het plangebied reageren op het concept-SPvE. Dat kan schriftelijk door een brief te sturen aan het stadsdeelbestuur. Belanghebbenden kunnen ook mondeling reageren tijdens de inspraakbijeenkomst op woensdagavond 27 april 2005 in koffiehuis KHL aan de Oostelijke Handelskade 44, aanvang 20.00 uur.

Inzage
Het concept van het Stedenbouwkundig Programma van Eisen kunt u hier online inzien. Het ligt ook ter inzage ligt bij het Publiekscentrum in het stadsdeelkantoor, Cruquiusweg 5, Amsterdam.Voor inhoudelijke vragen kan men gebruikmaken van het speciale inloopspreekuur op maandagavond 25 april 2005 in het stadsdeelkantoor, van 19.30 tot 21.30 uur.

Lees hier meer over het project Van Lohuizen.