Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Embargo tot vrijdag 22 april 17.30 uur
Datum Nummer persbericht
21 april 2005 p034


Piet Hooghof krijgt Koninklijke Onderscheiding

Sinds 1960 werkt Piet Hooghof (61) bij Dekker v.d. Vegt. Voor zijn inzet voor dit bedrijf en de boekenbranche in zijn geheel wordt hij op 22 april benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau. Piet Hooghof heeft zich verder op vele fronten sterk ingezet voor de stad Nijmegen en haar ondernemers.

Piet Hooghof zit sinds 1 oktober 1960 in het boekenvak. Bijna 40 jaar werkt hij in diverse functies voor Dekker v.d. Vegt, de laatste 22 jaar als directeur. In deze jaren is het bedrijf gegroeid en zijn er filialen gerealiseerd op het terrein van de Radboud Universiteit Nijmegen (1981), op Kerkenbos (1999), op de campus van de HAN in Arnhem (2002)en in Sittard (1986).
Dekker v.d. Vegt nam onder zijn leiding in betekenis toe en het bedrijf manifesteerde zich meer en meer bovenregionaal en op sommige vakterreinen (o.a. fysiotherapie) als landelijke specialist. Piet Hooghof heeft deze bedrijfsontwikkeling samen met zijn medewerkers kunnen bereiken door zijn enthousiaste en stimulerende inzet. Hiermee heeft hij een zeer waardevolle bijdrage geleverd aan de continuïteit en groei van de onderneming en aan het moederbedrijf BGN, Boekhandels Groep Nederland. Daarbij heeft hij als coach en leidinggevende vele medewerkers naar toonaangevende functies in het midden- en hoger kader van het Nederlandse boekenvak gebracht.

Van 1989 tot 1994 was hij verder bestuurslid van de Groep Wetenschappelijke- en Zelfimporterende Boekhandels (GWB) en voorzitter van de CAO-onderhandelingsdelegatie namens de Nederlandse Boekverkopersbond (NBB). Hij was vijfmaal betrokken bij de totstandkoming van een CAO resultaat. Daarnaast is hij vanaf 2001 plaatsvervangend voorzitter van de VUT-commissie namens de NBB en GWB.

Naast deze professionele activiteiten heeft Piet Hooghof zich gedurende vele jaren in verschillende functies verdienstelijk gemaakt voor de Nijmeegse binnenstad en haar ondernemers. Zo was hij bestuurslid van de winkeliersvereniging Plein 1944, waarbij hij een belangrijke rol speelde bij de promotie van de Nijmeegse binnenstad. Voor de Vereniging Binnenstadondernemers (VBO) was hij voorzitter (1996-1999), vicevoorzitter (1992-1996) en straatvertegenwoordiger (1987-1992). Onder zijn voorzitterschap zijn de voorbereidingen getroffen voor een complete face lift van de binnenstad (Centrum 2000), de planvorming voor de te realiseren Marikenstraat en werd de Stichting Centrum Management opgericht. Sinds 2001 is hij voorzitter van de ondernemersvereniging Marikenstraat. Zijn stimulerende en krachtige inbreng leidt ertoe dat er veel gezamenlijke activiteiten worden ontplooid op het gebied van beveiliging, promotie, koopzondagen, inrichting en beheer van de straat.

Daarnaast is Piet hooghof tot nu toe bestuurslid van het comité Intro dat het jaarlijkse straatmuziekfestival organiseert in de Nijmeegse binnenstad. Ook was hij bestuurslid van het Actief Comité Binnenstad, dat de zomerfeesten rond de Vierdaagse organiseert.

Ook is hij betrokken bij de totstandkoming van vele publicaties over de stad Nijmegen. Sommige boeken zijn uitgekomen als handelsuitgave of relatiegeschenk van Dekker v.d. Vegt. Op dit moment is hij betrokken bij initiatieven rondom Nijmegen 2005, over de geschiedenis van Nijmegen (in boekvorm) en het projecteren van poëziecitaten in de buitenruimte.

Bij het afscheid van Piet Hooghof als directeur van Dekker v.d. Vegt reikt burgemeester Guusje ter Horst hem de versierselen uit die horen bij de Koninklijke Onderscheiding. Dit gebeurt vrijdag 22 april om 17.30 uur in café Goossens, Grote Markt 31A Nijmegen. Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380


---