Verbond van Verzekeraars

Werkgevers gaan liever naar verzekeraar dan naar UWV

Werkgevers die het risico op gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid willen verzekeren, zullen dat vaker bij een particuliere verzekeraar doen dan bij het UWV. Dat blijkt uit de Arbodienstenmonitor, een jaarlijks onderzoek dat in opdracht van MarketConcern is uitgevoerd door Intomart GfK.

De definitieve invoeringsdatum is nog niet bekend, maar naar verwachting zal de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) op 1 januari 2006 worden ingevoerd. Onderdeel van de WIA is de Werkhervattingsregeling gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA), die een hybride uitvoering krijgt. Dat betekent dat werkgevers straks kunnen kiezen of ze het (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsrisico zelf dragen, het verzekeren bij een private verzekeraar óf dat ze verzekerd blijven bij het UWV.

Vertrouwen in verzekeraar
Vooruitlopend op de nieuwe wet heeft MarketConcern, een adviesbureau voor de arbo- en verzekeringssector, gevraagd waar werkgevers straks voor zullen kiezen. Uit de antwoorden blijkt dat 53 procent het risico op gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid zelf wil dragen, 22 procent het wil verzekeren en 25 procent het nog niet weet. Van de groep die het risico wil verzekeren, laat een ruime meerderheid weten het risico liever te willen onderbrengen bij een verzekeraar (63 procent) dan bij het UWV (22 procent).
Het Verbond is niet verbaasd over die uitkomst. Private partijen worden rechtstreeks geprikkeld tot reïntegratie en preventie, waardoor risicos op verzuim en arbeidsongeschiktheid beter kunnen worden beheerst. Diverse onderzoeken hebben dat inmiddels uitgewezen, aldus beleidsmedewerker Petra van de Goorbergh. De wensen van werkgevers zijn in die zin logisch. Belangrijk is wél dat het kabinet zorgt voor een gelijk speelveld, omdat de concurrentie tussen het UWV en verzekeraars anders niet goed van de grond komt. Omdat verzekeraars volgens een ander financieringssysteem moeten werken dan het UWV, zijn ze aanvankelijk duurder, waardoor er geen gelijke uitgangspositie is en de consument niets te kiezen heeft. Daarover maken we ons grote zorgen. We hopen dan ook dat het kabinet snel met een adequate oplossing komt.

Onvoldoende geïnformeerd
Overigens zegt ruim veertig procent van de ondervraagde werkgevers dat ze zich onvoldoende geïnformeerd voelt over de veranderingen op het gebied van sociale zekerheid en zorg. Volgens het Verbond is dit een belangrijk aandachtspunt. Concurrentie tussen het UWV en verzekeraars werkt alleen goed als werkgevers actief en tijdig een keuze maken en vergelijkingen trekken tussen verschillende uitvoerders. Het ministerie van SZW heeft daarbij een belangrijke voorlichtingsrol, aldus Van de Goorbergh.

Verzekerd!, april 2005