Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Elke doelgroep zijn eigen programma: van vrachtwagenchauffeurs tot vrouwen in de overgang

Gezondheidstijdschrift lanceert landelijk afslankplan

Het tijdschrift Gezondheid heeft samen met thuiszorgorganisatie Icare een nieuw afslankconcept ontwikkeld: het Happy Weight plan. Het programma helpt stap voor stap om in vijftien weken een gezond gewicht te halen en te houden. Voor specifieke doelgroepen als vrachtwagenchauffeurs zijn er aparte programma's.

Het is voor het eerst dat een tijdschrift met een eigen afslankprogramma komt. Afslanken en diëten vormen een belangrijke redactionele pijler van veel tijdschriften. Wekelijks proberen tijdschriften hun verkoop omhoog te stuwen met veelbelovende slankkreten op de cover, maar een compleet nieuw concept werd nog niet eerder gelanceerd. "Het Happy Weight plan is een methode om op een gezonde manier blijvend af te slanken," vertelt Stan van Eck, hoofdredacteur van Gezondheid. "We willen geen instantsucces met een wonderdieet dat het jojo-effect in de hand werkt. Mede daarom hebben we als uitgangspunt de richtlijnen van het Voedingscentrum genomen." "Als grootste gezondheidstijdschrift van Nederland willen we onze verantwoordelijkheid nemen," geeft Van Eck aan. "Steeds meer Nederlanders hebben te kampen met overgewicht, ook jongeren. Dat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen."

Automatisch gezond recept
De gezondheidsproblemen als gevolg van overgewicht brengen grote maatschappelijke kosten met zich mee. "Overgewicht, ongezond gedrag en hoge bloeddruk kost de samenleving jaarlijks tussen de 2,2 en 4,1 miljard euro. En het probleem groeit en groeit," zegt Kees van Maren, woordvoerder van thuiszorgorganisatie Icare. Bij het ontwikkelen van het programma heeft Gezondheid nauw samengewerkt met Icare, een thuiszorgorganisatie met 220.000 leden in Nederland. Diëtisten van Icare zijn betrokken bij de opzet van het Happy Weight plan. Het plan past precies in het schema van diëtisten, die hun patiënten om de vijf weken zien. Het nieuwe plan kan ook zelfstandig op eigen tempo gewoon thuis worden gevolgd. Schriftelijk, via internet of via een combinatie van die twee. Elke dag krijgt de deelnemer nieuwe tips en adviezen, zowel thuis toegestuurd als direct online via de Happy Weight website. De website bevat de laatste snufjes op het internetgebied, zoals een recepten-wizard. Daarmee kan de deelnemer bijvoorbeeld zelf zijn ingrediënten kiezen; het programma zoekt er dan automatisch een gezond recept bij. Ook kan de deelnemer zijn vorderingen op zijn eigen pagina bijhouden.

Vrachtwagenchauffeurs
Het Happy Weight plan is stapsgewijs opgebouwd en heeft elke week een thema, van ontbijt en gezonde tussendoortjes tot alles over vet. Happy Weight helpt deelnemers om vooral te genieten van eten en drinken en geeft met regelmaat suggesties voor lichaamsbeweging, een betere spijsvertering en een gezonde darmflora. Happy Weight is ontwikkeld voor volwassenen, maar is ook geschikt voor kinderen en pubers. "Daarnaast werken we aan specifieke programma's," vertelt Van Eck van het tijdschrift Gezondheid. "We hebben nu een basis neergelegd die dient als uitgangspunt voor maatwerk voor specifieke doelgroepen. Vrouwen in de overgang hebben een tragere stofwisseling. Dat vraagt om een andere aanpak van overgewicht dan bijvoorbeeld bij vrachtwagenchauffeurs die veel tijd zittend in de cabine van hun vrachtwagen doorbrengen en onderweg niet altijd voor een verantwoorde maaltijd kiezen."

/////