Gemeente Delfzijl

Persbericht

22-04-2005
Stad & milieu-concept voor centrum

INFORMATIE

Voor de ontwikkeling van het centrum kiest het college voor de aanpak volgens het zogeheten Stad & Milieu-concept. Met deze aanpak is elders in Nederland met succes ervaring opgedaan in gemeenten met complexe stedelijke problemen.

De complexiteit in de kern Delfzijl bestaat uit het gegeven dat het centrumgebied met de wijk Doklanden en de woonkern Farmsum, direct grenst aan industrie- en havengebieden.
Woon, winkel en recreatieve ontwikkelingen kunnen dan een obstakel vormen voor de belangen van industrie en haven. Andersom geldt hetzelfde: ontwikkelingen of effecten van industrie en haven kunnen bijvoorbeeld de bouw van woningen onmogelijk maken.

Via de Stad & Milieu benadering worden niet eerst afzonderlijk plannen gemaakt waar vervolgens belanghebbenden bezwaar tegen kunnen maken, maar is een proces waarbij alle belanghebbenden direct vanaf het begin bij het opstellen van de plannen betrokken zijn.

SBE, de Samenwerkende Bedrijven Eemsmond, Groningen Seaports, de Handelsvereniging en de Delfzijlster makelaars hebben al positief gereageerd op het initiatief van het college. Andere partijen zijn bewoners, provincie, Kamer van Koophandel en Acantus. Op dit moment wordt gewerkt aan een samenwerkingsovereenkomst met alle betrokken partijen. Het voornemen is om na de zomer aan de slag te gaan met het opstellen van de plannen.