Gemeente Hellendoorn


Verhuizing van de Sterrenwacht

Begin 2002 filosofeerde een groep enthousiaste amateur astronomen met elkaar over een sterrenwacht in het eigen dorp Hellendoorn. Geen van hen had toen nog serieus het vermoeden dat de Sterrenwacht er werkelijk zou komen. Inmiddels bestaat de Publiekssterrenwacht Hellendoorn aan de Ommerweg 13 in Hellendoorn alweer bijna drie jaar.

Het doel van de Sterrenwacht is het populariseren van de Sterrenkunde en al wat daarmee samenhangt. Tijdens de vaste vrijdagavond openstelling zijn al ruim 1200 bezoekers geteld. De ieder voor- en najaar georganiseerde cursussen Sterrenkunde in de Praktijk zijn een succes en bezoekersaantallen van evenementen geven de vrijwilligers telkens een goed gevoel.

Velen hebben kennisgemaakt met ons eigen zonnestelsel, met eindeloze sterrenhopen, bekende en onbekende sterrenbeelden. Ook de techniek van de ruimtevaart, van de Apollo-reizen naar onze eigen maan tot de Mars-verkenners, en actueel de missie van de sonde Huygens naar Saturnus' maan Titan, boeien menigeen.

Het enthousiasme van de vrijwilligers van de sterrenwacht, dat zijn er inmiddels bijna 20, werkt aanstekelijk op de bezoekers. Iedere activiteit levert nieuwe donateurs op. De activiteiten van de Sterrenwacht zijn divers. Steeds vaker worden verjaardagsfeestjes voor kinderen georganiseerd. In januari was er een lezing over de Cassini-Huygensmissie naar Saturnus. De Landelijke Sterrenkijkdagen in maart trekken ieder jaar meer publiek.

Op vrijdagavond is de Molen geopend voor het publiek. Bij een donkere avond en helder weer is de Sterrenwacht een mooie locatie voor waarnemingen van de maan, planeten en grote sterrenhopen. Bij minder gunstige omstandigheden worden beamerpresentaties getoond en kan het universum worden nagebootst in het planetarium. Met dit planetarium kunnen ook sterrenbeelden heel mooi worden getoond. De Sterrenwacht is daarmee een evenement voor ieder weertype.

De activiteiten leggen een behoorlijk beslag op de door de Sterrenwacht in de Hellendoornse aan de Ommerweg gelegen molen gehuurde ruimte. De 1e en 2e verdieping in de molen worden gehuurd van de stichting De Helderse Molen. Dat is mogelijk zo lang de stichting niet werkelijk aan de slag gaat met het maalvaardig maken van de molen. Voor 2006 wordt (helaas?) voorzien dat men daarvoor de nodige voorbereidingen gaat treffen en zal de Sterrenwacht uiteindelijk plaats moeten maken.

Een eigenlijk groter probleem is van een geheel andere orde: het gaat zo goed met de Sterrenwacht dat de, om reden van brandveiligheid geheel terecht opgelegde, beperkte maximale groepsgrote, de Sterrenwacht veel meer dwars zit. Regelmatig moeten groepen noodgedwongen worden gesplitst of moet worden uitgeweken naar een hotel of restaurant om alle bezoekers ineens te kunnen ontvangen. Het verhuizen van alle attributen is altijd veel werk, en natuurlijk mis je de sfeer van de eigen Sterrenwacht.

Het omzien naar een andere locatie wordt door zowel de drukte als de plannen met de molen inmiddels dus noodzakelijk.

Maar vind maar eens een geschikte plek, want er zijn wel een aantal voorwaarden te stellen. Uit ervaring weet het bestuur van de Sterrenwacht inmiddels goed waaraan een nieuwe locatie moet voldoen. Een nieuwe locatie moet bijvoorbeeld goed bereikbaar zijn, zowel voor de eigen inwoners van Hellendoorn als voor de toerist. Een locatie binnen de bebouwde kom ligt dan voor de hand. Er moet voldoende parkeergelegenheid zijn en ruimte voor buitenactiviteiten. Voor een Sterrenwacht is een (relatief) donkere omgeving ook van belang. Lichtvervuiling van straatlantaarns kan bijvoorbeeld de waarneming van andere sterrenstelsels belemmeren. Daarnaast bevordert een zichtbare horizon de mogelijkheden om waar te nemen.

Inmiddels zijn meerdere locaties aangeboden en uitvoerig doorgesproken. Helaas zat de juiste locatie er nog niet bij.

Het is daarom dat het bestuur van de Sterrenwacht via deze krant een beroep doet op de inwoners van onze gemeente en met name de kernen Hellendoorn en Nijverdal. Wie helpt ons met het vinden van een nieuwe locatie. Suggesties zijn van harte welkom.

Eenmaal per maand komt een door het bestuur van de Sterrenwacht in het leven geroepen commissie huisvesting bij elkaar voor overleg. Binnengekomen suggesties zullen in eerste instantie binnen deze commissie worden beoordeeld op haalbaarheid, waarna contact zal worden opgenomen met de indiener van het voorstel.

Reageren? Graag!
U kunt bellen met Pierre Koeijvoets, voorzitter van de Sterrenwacht, telefoon 0548 - 621337 of mailen naar info@sterrenwachthellendoorn.nl .

Meer informatie over de Publiekssterrenwacht Hellendoorn? Klik naar www.sterrenwachthellendoorn.nl . Donateur bent u, met uw hele gezin, vanaf ⬠16,00 per jaar. U krijgt daarvoor onbeperkte vrije toegang tot de reguliere vrijdagavond openstelling en korting op cursussen, lezingen en literatuur.