Socialistische Partij


Kamerlid doet aangifte van oplichting door TMF/MTV

22-04-2005 * Volgens Tweede-Kamerlid Jan de Wit van de SP heeft MTV zich schuldig gemaakt aan bedrog en oplichting bij de uitreiking van de TMF-awards. Hij heeft hiervan aangifte gedaan bij de politie, alsmede van overtreding van de Wet op de kansspelen.

Tijdens de uitreiking van de TMF-awards op 1 april, georganiseerd door moederbedrijf MTV, werden tv-kijkers opgeroepen mee te doen aan de verkiezing van 'the artist of the decade' door flink te sms'en. Achteraf bleek dat bij aanvang van de grote tv-show de winnaars, inclusief 'the artist of the decade' al vaststonden.

Jan de Wit De Wit: "Op die manier zijn de veelal jonge kijkers tienduizenden euro's afgetroggeld. Ik vind dat dit niet kan en heb daarom de politie en het OM gevraagd een onderzoek in te stellen."

Al eerder stelde de SP de praktijken rond de belspelletjes op de tv aan de kaak. "Het gaat daar bijna altijd om oplichterij," aldus De Wit. "Al in 2001 vroeg ik justitie om een onderzoek te doen naar die praktijken. Maar het OM had daar toen geen zin in en wilde er ook geen mensen voor vrij maken. De oplichters hebben inmiddels waarschijnlijk tonnen of miljoenen uit de zakken van goedgelovige tv-kijkers geklopt."

"Twee jaar geleden heeft minister Donner gezegd dat het eigenlijk verboden is wat al die omroepen doen en dat hij gaat optreden. Maar er is nog niet veel gebeurd. Ik wil nu opheldering: wat gaat hij nu eindelijk doen?"