Waterschap Peel en Maasvallei


Actualiteiten

22-04-2005

Herinrichting Elsbeek

Het waterschap voert op dit moment de herinrichting van de Elsbeek in de gemeenten Maasbree en Sevenum uit. Er zijn diverse maatregelen getroffen om unieke flora en fauna in en om de beek terug te laten keren.


Zo wordt onder andere het waterpeil in de beek (in het natuurgebied) verhoogd, waardoor ook de grondwaterstand hoger wordt. Daarvoor is de beek smaller en ondieper gemaakt en is er een lichte slingering in aangebracht.

De beek heeft nu een stroomgebied met een eigen watersysteem gekregen. 'Gebiedsvreemd water wordt nu zoveel mogelijk buiten het gebied gehouden. Er is daarvoor een scheiding gemaakt tussen landbouw- en natuurgebied. Om de afwatering van het nabijgelegen landbouwgebied niet in het gedrang te laten komen, zijn diverse omleidingen in andere richtingen gerealiseerd en zijn er gemalen en afdammingen aangebracht.

De Elsbeek mondt in het gebied de Elsbeemden uit in de Groote Molenbeek. Het totale stroomgebied van de Elsbeek is 500 hectare, de lengte van de beek is 3.700 meter