Provincie Noord-Brabant




Statenleden ontstemd over
niet nagekomen afspraak


Provinciale Staten zijn ontstemd dat de accountant geen oordeel wil geven over het handelen van de provincie in 2004. Dit meldden de leden van de Commissie Bestuur en Middelen (BM) en de Rekeningcommissie op 21 april aan de accountant. Provinciale Staten stelden eerder dit jaar het toetsingskader vast waarop de accountant zou controleren. Nu geeft de accountant aan geen oordeel te kunnen geven omdat dit in strijd zou zijn met de visie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en zijn eigen beroepsorganisatie.
In de commissie BM van 13 mei wordt verder over deze zaak gesproken.

De accountant heeft onlangs wel een goedkeurende verklaring afgegeven over de getrouwheid van de lasten en baten van de Provincie in 2004. De verklaring van de accountant bevat echter geen oordeel over de rechtmatigheid van de jaarrekening. Deze nieuwe, landelijk vastgelegde, controle moet de financiële huishouding van overheden transparanter maken. Provinciale Staten van Noord-Brabant vinden het belangrijk dat burgers meer zicht krijgen op wat er bij de overheid gebeurt, en willen graag dat de accountant de provincie hierop controleert.

Provinciale Staten zijn ontstemd omdat zij nadrukkelijk overlegden met de accountant op welke wijze hij volgens de nieuwe landelijke normen de provinciale rekeningen van 2004 zou controleren. Nu blijkt echter de accountant meer waarde te hechten aan ministeriële richtlijnen die veel later werden afgegeven, en eigen beroepsopvattingen, dan aan de afspraken die hij maakte met de Provincie. Provinciale Staten vinden dat de accountant hun eerder hierover had moeten inlichten. Reden waarom op 13 mei hierover verder wordt gesproken.