Gemeente Nijmegen

Perspectiefnota: gemeente realiseert collegeprogramma

Ondanks de harde economische tegenwind en forse rijksbezuinigingen gaat het de gemeente Nijmegen lukken om mèt een sluitende meerjarenbegroting het collegeprogramma te realiseren. Dat blijkt uit de Perspectiefnota 2006.

De begroting is sluitend dankzij vorig jaar in gang gezette forse bezuinigingen. Toen werd afgesproken in 2005 6,5 miljoen euro en in 2006 4,2 miljoen te bezuinigen.

Er is voor 2006 nauwelijks extra ruimte voor nieuw beleid, maar de speerpunten uit het collegeprogramma blijven recht overeind. Het lukt het college de klus af te maken en een groot deel van het collegeprogramma te realiseren. Er is veel gedaan maar ook veel nog te doen.

Een van de belangrijkste voornemens van het college was dat de stad er over vier jaar beter bij ligt. Burgemeester en wethouders vinden dat dit lukt. Met name in de wijken is er veel gebeurd. Dat geldt ook voor de andere twee hoofddoelen van het college: een goede toegankelijkheid van het gemeentebestuur voor de Nijmegenaren en een verbeterde sfeer in de stad.

Maar het kan volgens het college nog beter. Daarom wordt het komend jaar vooral hard gewerkt aan:

* alternatieve vormen van deelname aan de maatschappij door mensen die kansloos zijn op de arbeidsmarkt;
* verder vorm geven van de kenniseconomie;
* een kwaliteitsslag in de vergunningverlening (komende twee jaar 270.000 euro extra);

* het verder reduceren van schooluitval;
* extra geld voor de Open Wijkscholen vanwege het tegenvallen van inkomsten uit het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid(420.000 in '06 en 338.000 in '07);

* het bevorderen van de leefomgevingkwaliteit in de wijken 267.000 voor wijkbeheerplannen;

* het doorgaan met bouwen;

* het verbeteren van de verkeersdoorstroming, het aanleggen van fietspaden en het vergroten van de verkeersveiligheid;
* het verbeteren van de dienstverlening en de gemeentelijke website;
* het verder aanpakken van integriteit, betrouwbaarheid en verantwoording afleggen;

* het doorgaan met een deugdelijk financieel beleid.

Dankzij forse bezuinigingsmaatregelen is de begroting voor de komende jaren sluitend. Nijmegen blijft geconfronteerd met onzekerheden en risico's. Om dit op te vangen moeten de saldireserve en de algemene bedrijfsreserve van het Ontwikkelingsbedrijf op peil zijn. Hiertoe zet het college de boekwinst van verkochte gemeentepanden in en een deel van de vrijval van de algemene bedrijfsreserve van het Woningbedrijf. Zo ontstaat is er een voldoende solide basis om de Stadsbegroting 2006-2009 op te bouwen.

De Perspectiefnota kunt u hieronder downloaden. De behandeling van de perspectiefnota vindt plaats in de commissie Algemeen Bestuur van 26 april en in de raadsvergaderingen van 11 en 18 mei.

bestand ophalen Perspectiefnota 2006 Zie het origineel
Met een klik op het PDF-icoontje opent u het bestand.