Provincie Drenthe

Voortgang Drentse Landbouw Agenda

Versterking agrarisch ondernemerschap bepleit

Assen, 22 april 2005
Persberichtnummer 05-065

De provincie Drenthe streeft naar een versterking van het ondernemerschap en vergroting van de kennis in de landbouw. Gedeputeerde staten willen hiervoor samen met LTO Noord een ondernemersprogramma ontwikkelen. Het college doet het voorstel in zijn reguliere rapportage aan de staten over de voortgang van de Drentse Landbouw Agenda. In de agenda, die twee jaar geleden in overleg met LTO Noord is opgesteld, geven GS hun visie op de landbouw in Drenthe.

De landbouwagenda is geen statisch geheel. Zo is een aantal actiepunten met de vaststelling van het Provinciaal Omgevingsplan (POPII) afgerond en kunnen in overleg met LTO Noord nieuwe actiepunten worden opgenomen. Dat is bijvoorbeeld het geval met het thema innovatie. De provincie wil innovatie in de landbouw ook bevorderen door middel van ICT en heeft om die reden het thema landbouw toegevoegd aan de tweede fase van de ICT-tender Drenthe.

De gevolgen van de hervormingen van het Europese landbouwbeleid blijven een bron van zorg. Door versterking van het ondernemerschap en vergroting van de kennis in de landbouw zijn de boeren volgens GS beter toegerust voor de veranderingen. Samen met Groningen en Fryslân heeft Drenthe bij het rijk aangedrongen op meer aandacht voor en ondersteuning van het veranderingsproces in de akkerbouw en melkveehouderij. In de rapportage over de voortgang van de Drentse Landbouw Agenda ondersteunen GS verder de concentratie van glastuinbouw rond Emmen en maken melding van de afspraken die de minister van LNV met de provincies heeft gemaakt over landinrichting en structuurverbetering van de landbouw.

In zijn rapportage aan de staten melden GS dat de Inplaatsing melkveehouderij op schema ligt. Doel van dit project is onder meer de eenzijdige landbouwstructuur in de Veenkoloniën te verbeteren. De Dienst Landelijk Gebied (DLG) voert het project uit. Het aantal reacties (circa 70) is bemoedigend. De verwachting is dat het project eind 2006 resulteert in een zestal inplaatsingen. De boeren komen uit reconstructiegebieden of in Noord-Nederland uit kwetsbare gebieden rond de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) of uit gebieden die binnen het kader van de Stimulering Gebiedsgericht Beleid (SGB) vallen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl