Gemeente Deventer

Week 17, 26 april 2005

COLLEGE GEEFT INVULLING AAN MOTIE RAAD OVER BEDRIJVEN SNIPPERLING

Het college van B&W heeft vrijdag 22 april een voorstel aan de gemeenteraad vastgesteld waarin het invulling geeft aan de motie van de raad over de zittende ondernemers op Runshoppingcentrum de Snipperling. Het college stelt voor om voor de zittende ondernemers die al langer dan twee jaar op het Runshoppingcentrum gevestigd zijn (BCC, Koos Riesewijk en De Harense Smid, als opvolger van Megapool) het bestemmingsplan aan te passen.

Dit betekent dat deze bedrijven op de huidige locatie kunnen blijven. Eén winkelformule is pas kort op het Runshoppingcentrum gevestigd en heeft hiervoor nooit toestemming van de gemeente gevraagd of gekregen. In belang van de uitvoering van het detailhandelsbeleid stelt het college voor om de vestiging van Babyhallen nog maximaal twee jaar te gedogen om Babyhallen de gelegenheid te geven een andere locatie te vinden. Hierna zal deze vestiging plaats moeten maken voor een winkel die wel op het Runshoppingcentrum thuishoort. Op deze manier vult het college de door de gemeenteraad in september 2004 aangenomen motie in die vraagt om een structurele oplossing voor de ondernemers. Op 9 mei bespreekt de raadscommissie Ruimtelijke en Fysieke Ontwikkeling het collegevoorstel en op 30 mei de gemeenteraad.

De motie van de gemeenteraad werd aangenomen naar aanleiding van de discussie die is ontstaan over de toegestane branches op het Runshoppingcentrum âDe Snipperlingâ. Dit onder meer naar aanleiding van het verzoek van de Mediamarkt om zich op het RSC te mogen vestigen. De raad heeft aan het college verzocht om in samenspraak met de zittende ondernemers waarover discussie is ontstaan, passende maatregelen te treffen waardoor voor hen bedrijfszekerheid in de toekomst gegarandeerd is. Het college heeft daarom met de ondernemers gesproken en stelt de gemeenteraad nu voor om voor de eerder genoemde bedrijven het bestemmingspan te herzien, om daarmee hun aanwezigheid op het Runshoppingcentrum te garanderen.

Detailhandel op de Snipperling

Het runshoppingcentrum âDe Snipperlingâ is niet bedoeld voor normale detailhandel, maar voor detailhandel die in verband met de omvang en de aard van de artikelen, niet in een normaal winkelcentrum thuishoort, zoals meubelzaken, bouwmarkten, autobedrijven en tuincentra. Als andere winkelformules toegelaten worden op het Runshoppingcentrum vormt dat een bedreiging voor de winkelstructuur (zoals voor de winkels in de binnenstad). Meer mensen komen dan niet meer in de binnenstad omdat dan alle benodigde producten op andere locaties te verkrijgen zouden zijn. Uit de vorig jaar door de gemeenteraad vastgestelde structuurvisie detailhandel blijkt ook dat de binnenstad deze bescherming nodig heeft. Daarom mag slechts een beperkt aantal soorten winkels zich vestigen op het Runshoppingcentrum. Ook in het bestemmingsplan voor het Runshoppingcentrum komt dit naar voren.
In het verleden is een aantal bedrijven op het Runshoppingcentrum gevestigd dat daar gezien de bedoeling van het centrum in principe niet op thuis hoort. Het college was vorig jaar al van mening dat het niet redelijk is om deze bedrijven weg te sturen en gaf dan ook aan niet tegen deze bedrijven op te treden zolang zij daar gevestigd zijn. Gezien de motie van de raad en de gesprekken die het college met de ondernemers heeft gevoerd stelt het college de raad nu voor om het standpunt in te nemen de bedrijven door middel van een aanpassing van het bestemmingsplan voor deze drie locaties te legaliseren. Verdere ontwikkeling van detailhandel die niet op het Runshoppingcentrum thuis hoort zal echter niet worden toegestaan om het winkelniveau in de binnenstad, andere winkelcentra en straks het Boreelkazerneterrein als locatie voor grootschalige detailhandel te beschermen.

Publicatiedatum: 27-4-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 27 april 2005