Politie Groningen

Premières op jaarconcert politiemuziekkorps met Alex Vissering (11/04/05)

Groningen 11-04-2005 -

Het Regionaal Politie Muziekcorps Groningen (RPMG) geeft op zaterdag 23 april haar jaarconcert in de Oosterpoort in Groningen. Aan het concert wordt meegewerkt door de Groninger zanger Alex Vissering. Zowel de politiekapel als Alex Vissering brengen tijdens het concert nieuwe werken in première.

n het eerste deel van het concertprogramma speelt het
politiemuziekkorps onder leiding van chef-dirigent Wim Jongen een licht klassiek programma van veelal originele fanfaremuziek met werken van de Nederlandse componisten Rob Goorhuis, Jan de Haan, Hardy Mertens en Johan de Meij. Daarnaast speelt het orkest werken van Engelse marsenkoning Kenneth Alford en de Duitse componist Andreas Ludwig Schulte.

Première
Als laatste van het eerste programmadeel speelt het orkest de première van de mars Pride and Glory van de Belgische componist Johan NIJS. Nijs schreef deze mars speciaal voor het Regionaal Politie Muziekcorps Groningen naar aanleiding van een bezoek van de Koninklijke Politiekapel van Antwerpen, waar Nijs destijds chef-dirigent was, aan taptoe Groningen. Nijs ontving bij die gelegenheid een CD van het RPMG uit handen van toenmalig korpschef Bernard Welten. Hij was onder de indruk van het politiemuziekkorps Groningen en besloot een mars voor het RPMG te componeren. Nijs droeg het werk op aan Reinder Klei, orkestmanager en assistent-dirigent van het RPMG. Het RPMG wordt tijdens de première gedirigeerd door de componist zelf.

Johan Nijs is beroepsmusicus. Hij speelt klarinet bij de Kapel van de Belgische Luchtmacht. Daarnaast componeert en arrangeert hij veel voor harmonie en fanfareorkest en verzorgt jaarlijks enkele tientallen gastdirecties in België en daarbuiten. Van de hand van Nijs verschenen inmiddels meer dan 2000 werken voor blaasorkest.

Alex Vissering
Alex Vissering is de zesde Groningse artiest waarmee het Regionaal Politie Muziekcorps Groningen optreedt. Eerder speelde het orkest samen met Wia Buze, Sijtse Scheeringa, Trio Kloosterboer, Arno van der Heyden en Klaas Spekken. Orkest en Alex spelen en zingen vier van zijn bekendste liedjes, waarvan de orkestarrangementen zijn geschreven door Jan Doddema, chef-dirigent Wim Jongen en assistent-dirgent Reinder Klei. Ook dit programmadeel kent een première. Alex Vissering zingt twee gloednieuwe liedjes waarvan de teksten van zijn eigen hand zijn. De orkestarrangementen voor deze nieuwe liedjes werd geschreven door de bekende Nederlandse componist Jacob de Haan. De Haan is bij het concert aanwezig.

RPMG
Het Regionaal Politie Muziekcorps Groningen is het muzikale visitekaartje van Regiopolitie Groningen. Het fanfareorkest bestaat uit 45 muzikanten waarvan de meeste in dienst zijn of waren bij Regiopolitie Groningen. Het RPMG treedt ongeveer 30 keer per jaar op, veelal voor politie en justitie. Daarnaast geeft het orkest meerdere concerten in de provincie Groningen en daarbuiten en in het buitenland. De algehele muzikale leiding van het RPMG is in handen van chef-dirigent Wim Jongen.

Het jaarconcert van het Regionaal Politie Muziekcorps Groningen vindt plaats in de kleine zaal van de Oosterpoort in Groningen en begint om 20.15 uur.Detoegangsprijsbedraagt10euro.