Politie Zuid-Holland-Zuid

24/4 Dordrecht en Zwijndrechtse Waard

24-04-2005 - Weekendpersberichten district I

MANNEN AANGEHOUDEN
DORDRECHT Een man van 19 en een jongen van 16 jaar, beiden uit Dordrecht, zijn op respectievelijk 22 april op het politiebureau aan de Nassauweg en op 21 april op de Willem de Rijkestraat aangehouden. Ze worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de diefstal van een bromfiets in de nacht van 19 op 20 maart bij een discotheek in Kinderdijk. Op 20 april hield de politie in deze zaak al twee 18-jarige mannen uit Dordrecht aan op verdenking van diefstal en heling van de bromfiets. Uit het onderzoek dat hierop volgde, kwamen de namen van de 16- en 19-jarige als mogelijke verdachten naar voren. Eén van de 18-jarige is op 20 april in verzekering gegaan en twee dagen later in vrijheid gesteld. De andere 18-jarige is op 20 april ingesloten en een dag later in vrijheid gesteld. De 16-jarige is op 21 april in verzekering gegaan en een dag later in vrijheid gesteld. De 19-jarige is na zijn aanhouding op 22 april verhoord en in verzekering gegaan.

MAN AANGEHOUDEN VOOR BRANDSTICHTING
DORDRECHT Een 40-jarige man uit Dordrecht is op 23 april op het politiebureau aan de Nassauweg, waar hij zich vrijwillig meldde, aangehouden. Hij wordt ervan verdacht in de vroege ochtend van 19 april op de Jozef Israelsstraat een personenauto in brand te hebben gestoken. De eigenaar van de auto, een 47-jarige Dordtenaar en de verdachte hadden eerder ruzie met elkaar gehad. Getuigen zagen de verdachte in de buurt van de auto, kort nadat deze in brand was geraakt. Ook onderzoek van de Technische Recherche wees op de mogelijkheid van brandstichting. De verdachte is in verzekering gesteld.

FIETSENDIEF AANGEHOUDEN
DORDRECHT Agenten van het biketeam van de Politie Zuid-Holland-Zuid hebben op 22 april een fietsendief aangehouden. Minuten na de diefstal op de Eigenhaard meldde de moeder van de 14-jarige eigenaar de diefstal aan de politie die direct in de buurt rondkeek. De bikers van de politie troffen de verdachte op de Blekersdijk aan. Hij is in verzekering gesteld.

GESLAGEN
DORDRECHT Een 26-jarige man uit Dordrecht is op in de avond van 22 april op de Bilderdijkstraat aangehouden. Hij zou eerder zijn moeder in haar gezicht hebben geslagen en haar bij de keel hebben gegrepen. De man was vermoedelijk dronken en verzette zich tegen zijn aanhouding. Vier agenten bleken nodig om hem in bedwang te krijgen. Hij is in verzekering gesteld.

ONRUSTIG NA VOETBALWEDSTRIJD
DORDRECHT Na de voetbalwedstrijd tussen FC Dordrecht en Sparta is het nog een paar uur onrustig geweest in de omgeving van het stadion aan de Krommedijk. Verschillende supporters bekogelden agenten en voertuigen van de Mobiele Eenheid met straatstenen, waardoor de ME een aantal keer heeft moeten ingrijpen en straten heeft moeten schoonvegen. Op het Van Eemsteynplein is een 15-jarige jongen uit Dordrecht wegens openlijke geweldpleging aangehouden. Hij mocht de nacht in de politiecel doorbrengen. Een eveneens 15-jarige jongen werd die avond op de Krommedijk aangehouden. Een getuige zag hem een telefooncel op het Van Eemsteynplein vernielen en waarschuwde de politie.

BROKKENMAKER AANGEHOUDEN
ZWIJNDRECHT Een 30-jarige man uit Zwijndrecht is op 23 april op de Tulpstraat aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een paar uur vóór zijn aanhouding met zijn bestelbus op de Karel Doormanlaan een verkeersbord omver te hebben gereden. Daarbij raakte zijn eigen auto beschadigd: een wieldop en een spiegel raakten los, evenals een bumper en kentekenplaat. Bovendien liet de auto een oliespoor achter dat rechtstreeks naar de Tulpstraat leidde. De man moest mee neer het politiebureau in Dordrecht waar hij zich zeer agressief gedroeg en zich beledigend en bedreigend uitliet. Daar blies hij ruim boven de streep. Zijn auto is in beslaggenomen en zijn rijbewijs ingevorderd. De man heeft zijn roes in de cel kunnen uitslapen.

ALCOHOL
DORDRECHT Een 40-jarige fietser uit Dordrecht is op 23 april op de Hugo de Grootlaan betrapt op rijden onder invloed. Hij kreeg een rijverbod van liefst 14 uren. Een 25-jarige automobilist uit Dordrecht werd op 23 april op de Burg. De Raadtsingel betrapt op rijden onder invloed. Hij kreeg een rijverbod van 2 uren. Een 32-jarige automobilist uit Zwijndrecht werd op de Beneluxlaan in zijn woonplaats aangehouden, nadat agenten hem slingerend zagen rijden. De man blies ver boven de streep en zijn rijbewijs is ingevorderd. Een 35-jarige man uit Dordrecht reed op 24 april langzaam slingerend op autosnelweg A16 en trok daarmee de aandacht van surveillerende agenten. Niet voor niets; de man blies boven de streep en kreeg een rijverbod van drie uur. Een 42-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats werd op 24 april op de Boogjes in Dordrecht aangehouden. Hij had teveel op, zijn rijbewijs was ongeldig verklaard en hij had een rij-ontzegging tot 9 mei 2005. Hij mocht de nacht in de cel doorbrengen.

BENZINEDIEVEN
DORDRECHT Een 35 jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 41-jarige man uit Bergen op Zoom zijn op 24 april op respectievelijk op de Wieldrechtseweg en de autosnelweg A16 aangehouden. Ze worden ervan verdacht geprobeerd benzine te hebben gestolen uit een auto die geparkeerd stond aan de Wieldrechtseweg. De eigenaar van de auto, een 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht, betrapte de twee en hield de 35-jarige aan. Daarop ontstond een vechtpartij waarbij de verdachte met een mes gedreigd zou hebben. Ter plaatse gekomen agenten namen de verdachte van de eigenaar over. De 41-jarige man werd bij zijn auto aangehouden, die zonder benzine stil stond op de vluchtstrook van de A16.
Hij is na verhoor in vrijheid gesteld; de 35-jarige is in verzekering gesteld.

HUISELIJK GEWELD
DORDRECHT Een 31-jarige man uit Dordrecht is op 23 april op de Anjelierstraat aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn vrouw. Hij zou zijn echtgenote eerder die dag hebben geslagen en geschopt, haar met messen hebben bedreigd en haar met haar hoofd tegen een muur hebben gedrukt. De twee hadden al langer ruzie. De man is in verzekering gesteld.

HONDJE GERED
ZWIJNDRECHT Agenten van de Politie Zuid-Holland-Zuid hebben op vrijdag 22 april een hondje van verdrinking behoed. Bij een voor publiek toegankelijk strandje aan het Noordpark was een klein Jack Russel-hondje het water in gesprongen waarna het door de stroming werd meegesleurd. De eigenaar waarschuwde de agenten, die direct de Gemeenschappelijke Meldcentrale vroegen een eventueel beschikbare boot te sturen. Na enkele minuten voer een boot van de Havendienst van Dordrecht naar de plek des onheils, die het beestje succesvol uit het water haalde. De eigenaar was de agenten en de Havendienst zeer erkentelijk. Het hondje, Ava, maakt het goed.

WONINGINBRAAK
DORDRECHT Bij een inbraak in een woning aan de Slangenburg zijn op 22 april een beeldscherm, een telefoon, een koffiezetapparaat, computerspelletjes, een spelcomputer, een DVD-speler, CDs en een fotocamera weggenomen. Onbekenden wisten waarschijnlijk een niet afgesloten deur te openen. De politie doet onderzoek.

VERKEERSCONTROLES
DISTRICT Bij een snelheidscontrole op de Oranjelaan in Dordrecht zijn op 22 april in zes uur 15 bekeuringen uitgedeeld. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 72 km/uur waar maximaal 50 km/uur is toegestaan. Bij een controle op de Swanendrift in Zwijndrecht zijn op 22 april in vijf uur drie snelheidsbekeuringen uitgedeeld. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 62 km/uur waar maximaal 50 km/uur is toegestaan. 13 weggebruikers werden staandegehouden, omdat ze hun gordel niet droegen. Bij een controle op de Nijverheidsweg in Hendrik-Ido-Ambacht zijn op 22 april in vijf uur twee snelheidsbekeuringen uitgedeeld. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 65 km/uur waar maximaal 50 km/uur is toegestaan. 18 andere weggebruikers werden staandegehouden omdat ze hun gordel niet droegen en één wegens niet hands free bellen.

VERKEERSONGEVAL
DORDRECHT Bij een aanrijding tussen en fiets en een personenauto op de Rijksstraatweg op 22 april is de fietser gewond geraakt. De fietser, een 58-jarige man uit Barendrecht, wilde op de T-spliting met de Polder Oudendijk linksaf slaan. De personenauto die achter hem reed, botste door nog onbekende oorzaak tegen de fietser. De fietser liep een enkelbreuk en schaafwonden op en is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De auto kreeg een deuk in de motorkap en een gebarsten voorruit. De 28-jarige bestuurster uit Rotterdam bleef ongedeerd.

WONINGBRAND
DORDRECHT - In een woning aan de Oranjelaan heeft op 22 april een felle brand gewoed. Niemand raakte gewond. De brand ontstond in de keuken en is vermoedelijk veroorzaakt door een niet goed uitgemaakte sigarettenpeuk. De brandweer heeft de brand geblust en stichting Salvage is voor hulp aan de eigenaar, een 29-jarige Dordtenaar, ingeschakeld.

OPLICHTER AANGEHOUDEN
DORDRECHT Een 31-jarige man uit Dordrecht is op 23 april op de groenweg aangehouden. Hij wordt ervan verdacht op 10 april een vrouw te hebben opgelicht. Zij gaf toen een onbekende man aan de deur een bedrag van 20 euro. Hij had zogenaamd geen geld om te tanken, terwijl hij naar zijn werk in het ziekenhuis moest. De politie startte direct een onderzoek en trof de man op de Groenmarkt aan.

MISHANDELING
DORDRECHT Een 43-jarige man uit Veendam is op 23 april op het politiebureau aan de Nassauweg aangehouden. Hij zou op 20 april zijn ex, een 37-jarige vrouw uit Zwijndrecht diverse keren met zijn vuisten op haar hoofd hebben geslagen. De twee waren na verbreking niet als goede vrienden uit elkaar gegaan en hadden nog onenigheid over o.a. geld. De man is in verzekering gesteld.

GROTE OVERLAST LEIDT TOT TIEN AANHOUDINGEN
HENDRIK-IDO-AMBACHT Tien mensen uit Hendrik-Ido-Ambacht, Dordrecht en Zwijndrecht, één van 41 jaar, de overigen in leeftijd variërend van 14 tot 23 jaar, zijn in de nacht van 23 op 24 april op de Hoge Kade en Burgemeester Baxpark aangehouden. De tien maakten zich schuldig aan het verstoren van de openbare orde, het niet voldoen aan bevel of vordering, belediging, openlijke geweldpleging en belemmering van agenten bij het uitoefenen van hun werkzaamheden. De tien maakten deel uit van een groep van naar schatting minimaal 40 veelal dronken mensen die zich na afloop van een feest in een horecagelegenheid aan de Hoge Kade niet normaal wilden gedragen. In een grimmige sfeer schold en schreeuwde de groep en daagde ze de politie voortdurend uit en wilde zich niet verspreiden. Uiteindelijk moesten meerdere politiehonden eraan te pas komen om jongeren te kunnen verspreiden en aan te houden. Twee verdachten moesten zich voor bijtwonden door de EHBO laten behandelen. Diverse agenten liepen (lichte) verwondingen op doordat jongeren hen sloegen en schopten. De agenten moesten meermalen van zich afslaan en de wapenstok gebruiken om de jongeren enigszins in toom te kunnen houden. Ook enkele portiers van de horecagelegenheid assisteerden de politie bij het handhaven van de openbare orde. De tien zijn allen voor de nacht ingesloten en worden verhoord. De politie zet het onderzoek voort.

KINDJE AANGEREDEN
HENDRIK-IDO-AMBACHT Een driejarig jongetje uit Hendrik-Ido-Ambacht is op 23 april gewond geraakt toen hij met twee vriendjes een brandgang uitliep en de Waelneslaan overstak. Een automobilist kon de twee vriendjes ontwijken, maar de 3-jarige niet meer. Deze is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn toestand is onbekend.

VECHTPARTIJ: VIER AANHOUDINGEN
DORDRECHT Bij een vechtpartij op de parkeerplaats van een horecagelegenheid aan de Amnesty Internationalweg zijn op 24 april vier mannen van 18, 19, 21 en 30 jaar (allen uit Dordrecht) aangehouden. Na sluitingstijd raakten de 18-jarige en 21-jarige ten overstaan van een groep van ca. 80 mensen, met elkaar in gevecht, waarop zon 25 van hen zich ermee gingen bemoeien. De 18 en 21-jarige werden aangehouden wegens openlijke geweldpleging. Ze worden verhoord. De 19-jarige werd aangehouden, omdat hij met slaan en trappen volop aan de vechtpartij tussen de twee meedeed. Hij is in verzekering gesteld. De 30-jarige werd aangehouden op verdenking van opruiing en het niet voldoen aan een bevel of vordering. Hij is na verhoor in vrijheid gesteld en direct weer aangehouden. Hij bleek onlangs tot drie weken gevangenisstraf veroordeeld te zijn en kan meteen gaan zitten. Na assistentie van andere agenten en de aanhoudingen keerde de rust snel weer terug.