CNV

Arbo moet standaard op de agenda

CNV verzorgt acht regionale bijeenkomsten over Arbowet en WMW

Structurele aandacht voor arbeidsomstandigheden hoort een vast onderwerp te zijn van het overleg tussen ondernemingsraad (of personeelsvertegenwoordiging) en werkgever. Om dit belang te benadrukken en om aan te geven dat het thema onder druk kan komen te staan als straks de Arbowet is aangepast en de nieuwe Wet medezeggenschap werknemers zijn intrede doet, houdt het CNV in april en mei acht regionale bijeenkomsten.

De Arbowet en de Wet medezeggenschap werknemers (WMW) die op 1 januari 2006 wordt ingevoerd, vormen volgens het CNV een blijvende uitdaging voor werknemers, ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigingen (pvt). Toch geeft de huidige discussie over de regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden aanleiding om nadrukkelijker bij het onderwerp stil te staan. Want er wordt weliswaar naar vereenvoudiging en zelfs naar een vermindering van de regels gestreefd en werkgevers en werknemers moeten in de Arbowet een stevigere positie krijgen, maar juist dat laatste kan onder druk komen te staan als volgend jaar de nieuwe medezeggenschapswet wordt ingevoerd. Immers, werknemers kunnen vanaf dan ongewild te maken krijgen met de keuze om bepaalde bevoegdheden (waaronder arbeidsomstandigheden) niet te benutten óf om deze over te laten aan de werkgever. Volgens het CNV moeten werknemers op de risico's van deze ontwikkeling worden gewezen.

De acht bijeenkomsten die worden verzorgd door de CNV-projectgroep Veilig en Gezond Werken, zijn bedoeld voor werknemers, or- en pvt-leden. Tijdens de bijeenkomsten zal een Arbodeskundige de actuele ontwikkelingen ten aanzien van de Arbowet en Wet medezeggenschap werknemers nader toelichten. Wat is het beleid met betrekking tot ziekteverzuim en reïntegratie? Welke onderwerpen zijn van belang voor de toekomst? Ook volgt er een praktijkverhaal door de bril van een werkgever of deskundige vanuit een Arbodienst. Daarnaast vertelt een vertegenwoordiger van de Arbeidsinspectie over het handhaven van de Arbowet in de praktijk. De middag wordt afgesloten met een forumdiscussie.

Deelname aan de bijeenkomsten is gratis, de locaties en data zijn: Gilze-Rijen (25 april), Deventer (26 april), Doorn (27 april), Roermond (28 april), Drachten (10 mei), Zwijndrecht (11 mei), Goes (12 mei) en Hoofddorp (13 mei). Opgave kan via de speciale folder die is op te vragen bij SBI-training en advies, Annette Bosma, tel. (0343) 473331 of via annette.bosma@sbi.nl. Meer informatie over het CNV-project Veilig en Gezond Werken is te vinden op www.veiligengezondwerken.nl.

Voor nadere informatie
Arie Woltmeijer, beleidsadviseur CNV Vakcentrale, tel. 030 - 2913726
Annette Bosma, SBI training en advies, tel. 0343 - 473331 Marco Hietkamp, projectleider CNV Veilig en Gezond Werken, tel. 030 - 634 83 48.

24 mrt 05 10:10