Ingezonden persbericht


Persbericht

Debat: De docent als professional

Op 25 april 2005 organiseert D66 een discussie- en debatbijeenkomst met als thema competent docentschap in de veranderende samenleving. Met politici, specialisten en mensen uit het veld onderzoeken we of van de huidige docent niet meer verlangd wordt dan zijn of haar mogelijkheden toestaan.

Politici geven maar al te graag aan leraar het "mooiste beroep van de wereld" te vinden. Maar los van alle clichés - hoe ziet de werkelijkheid er dan uit? Wat vraagt de samenleving tegenwoordig van de leraar? Wat verlangen leerlingen? Moet een leraar of docent niet meer kunnen dan mogelijk is? Moet er meer gebeuren aan de opleiding van leraren? Moeten scholen anders georganiseerd worden? En wat kan of wat móet de politiek hier aan doen? Moet er meer of minder uren voor de klas gestaan worden? Al deze vragen en meer komen aan de orde in het onderwijsdebat op 25 april.

Vanuit de onderwijswerkgroep van de D66 afdelingen Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam komt het initiatief om deze vragen voor te leggen aan politici, specialisten en mensen uit het veld. Onder de sprekers bevinden zich onder meer: onderwijsspecialist Ton van Erven, Pabo-directeuren Fred Feuerstake (Hogeschool Rotterdam) en Ron Kooren (InHolland), Peter de Visser (directeur NOVA College), Jaap Eikelboom (voorzitter FOKOR) en Ilja Kamphuis en Anne van Gerven (LAKS). Namens D66 zullen Mea van Ravesteijn (fractievoorzitter gemeenteraad Rotterdam) en Ursie Lambrechts (onderwijswoordvoerder Tweede Kamerfractie) mee discussiëren.

In de eerste ronde van de bijeenkomst zullen Fred Feuerstake, Jaap Eikelboom en Ursie Lambrechts aandachtig ingaan op de veranderde samenleving en daarin de rol van onderwijs in het algemeen en de rol van de docent in het bijzonder. Zaken als het 'nieuwe leren,' de wensen van toekomstige werkgevers en de terugtredende rol van ouders en verzorgers komen aan de orde. In de tweede ronde zullen de deelnemers met elkaar in debat gaan over de (benodigde) veranderingen in het onderwijs en de nut en noodzaak ervan. De avond zal worden ingeleid door Mea van Ravesteyn. De gespreksleiding is in handen van voormalig D66 Wethouder Onderwijs Hans den Oudendammer

Datum: 25 april 2005
Plaats: Hotel New York, Koninginnenhoofd 1, Rotterdam Aanvang: 20:00