Gemeente Breda

Wethouder Arbouw voorzitter van internationale stuurgroep WIHCC

Het college van burgemeester en wethouders heeft wethouder Arbouw afgevaardigd als nieuwe voorzitter van de internationale stuurgroep van WIHCC (Water In Historic City Centres).

WIHCC is het Europese samenwerkingsproject tussen steden Breda, s-Hertogenbosch, Gent, Mechelen, Chester en Limerick. Breda treedt in dit project op als lead partner. In die hoedanigheid, is een Bredase wethouder voorzitter van de internationale stuurgroep. Na het vertrek van wethouder Niederer, is wethouder Arbouw de logische opvolger.

WIHCC-werkweek Onze Lieve Vrouwelyceum (OLV) Op maandag 25 april geeft wethouder Arbouw vanuit zijn nieuwe rol als voorzitter van de internationale stuurgroep WIHCC én als wethouder Stedelijke Ontwikkeling, het officiële startsein voor de projectweek die het Onze Lieve Vrouwelyceum uit Breda samen met de gemeente organiseert. Deze projectweek staat geheel in het teken van WIHCC. Ongeveer 210 leerlingen alle 3e klassers HAVO en VWO - houden zich een volle schoolweek bezig met het Europese project. Diverse presentaties, workshops, excursies naar Gent, Mechelen en 's-Hertogenbosch en chat sessies met middelbare scholieren uit Limerick en Chester, staan op het programma. Zo kunnen de scholieren de werkwijze, omvang en impact van dit Europese project ervaren. Het OLV streeft ernaar, met deze projectweek vakoverstijgend omgevingsonderwijs aan te bieden. Het WIHCC-project wordt dan ook vanuit diverse invalshoeken behandeld. Op vrijdagmiddag 29 april presenteren de jonge deelnemers hun bevindingen aan elkaar en sluit wethouder Heerkens de week af.

WIHCC lead partner Breda en de vijf partnersteden werken mee aan deze projectweek omdat op deze manier ook de jonge doelgroep scholieren bij Europese samenwerkingsprojecten betrokken wordt. Zo wordt in een zeer vroeg stadium kennisoverdracht mogelijk gemaakt. In het totale project speelt kennisoverdracht een grote rol. Niet alleen tussen de partnersteden onderling, maar ook naar andere steden uit Noord-West Europa. Veel van deze steden houden zich bezig met soortgelijke materie en kunnen van de internationale samenwerking meeprofiteren door de opgedane kennis en ervaring in hun eigen situatie toe te passen. Hiertoe zijn er gedurende het gehele traject verschillende internationale werkbijeenkomsten. Enkele andere producten die in de loop van het project ontwikkeld worden om kennisoverdracht mogelijk maken, zijn een internationale guideline (handboek), een reizende tentoonstelling en een filmproductie. Voor up to date informatie over het project, is de gezamenlijke website www.wihcc.nl in het leven geroepen.

Breda, 14 april 2005

Bijlage
Locale projecten per stad:

Breda
Voor Breda staat de heropening van de haven, in het oorspronkelijke stroomgebied van De Mark, centraal en ligt de nadruk, naast herstel van cultuurhistorisch erfgoed, op economische structuurverbetering. De subsidiebedragen die rechtstreeks toekomen aan Breda worden ingezet bij het aanleggen van een verlaagde kade aan de heropende Haven.

's Hertogenbosch
In s Hertogenbosch wordt de Stadsdommel na het project Binnendieze, een belangrijke ecologische verbinding in samenhang met het herstel van de vestingwerken.

Gent (B)
In het Belgische Gent vormt de heropening van de gedempte Nederschelde een belangrijke voorwaarde voor de upgrading' van een deel van de binnenstad.

Mechelen (B)
In Mechelen wordt, naast de herontwikkeling van het gehele openbare gebied, de oude rivier De Melaan heropend.

Chester (UK)
In Chester wordt de historische relatie tussen de River Dee en de stad versterkt door het creëren van nieuwe openbare ruimtes en voorzieningen.

Limerick (Ierland)
In het Ierse Limerick wordt het Park Canal tussen het universiteitscentrum en het historische gedeelte gerestaureerd.