Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

VU ontwikkelt elektronische bijbel

Bijbelvertalers en godgeleerden die onderzoek doen naar de bijbel, kunnen er binnenkort een nieuwe databank op na slaan. Onderzoekers van de faculteit der Godgeleerdheid van de VU, de Universität Greifswald en Westminster Theological Seminary Philadelphia presenteren op maandag 25 april namelijk de Stuttgart Electronic Study Bible (SESB).

Deze unieke cd-rom bevat de Hebreeuwse databank van het Oude Testament die is ontwikkeld aan de VU. Daarbij hoort een zoekmachine met geavanceerde mogelijkheden voor het doorzoeken van constructies en woorden, ontwikkeld in Greifswald. Verder bevat SESB ook de geanalyseerde tekst van het Nieuwe Testament, oude en moderne vertalingen, woordenboeken, het kritisch apparaat van OT en NT. Het geheel is ingebouwd in het Libronix Digitaal Bibliotheeksysteem (Logos software) dat toegang verschaft tot een grote variëteit aan teksten en hulpmiddelen.

Het project Stuttgart Electronic Study Bible is bedoeld om een brede groep van gebruikers van dienst te zijn: de onderzoeker die de bijbeltalen en de overlevering van de bijbelteksten wil analyseren, maar ook de lezer die een aantal vertalingen wil bestuderen. SESB wordt uitgegeven door het Nederlands Bijbelgenootschap en de Deutsche Bibel Gesellschaft.

Ter kennismaking met de SESB vinden op 25 april presentaties, workshops en toelichtingen plaats. In de middag is er een kort symposium over de huidige stand van zaken rondom bijbel- en computergebruik in onderwijs en onderzoek. Ook verdere wensen en onderzoeksdoelen die de huidige ontwikkelaars zich stellen komen dan aan bod.