Vrije Universiteit Amsterdam

Congres Maatschappelijk verantwoord ondernemen: keuze of verplichting?

Faculteitsvereniging Aureus van de economische faculteit op de VU organiseert een congres over maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). De vraag of bedrijven eigenlijk nog wel de keuze hebben wel of niet aan mvo te doen, staat centraal. Alle belangstellenden zijn maandag 25 april welkom op het congres Maatschappelijk verantwoord ondernemen: keuze of verplichting?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen komt steeds vaker ter sprake. Bij mvo gaat het om het evenwicht tussen een gezonde financiële situatie, een rechtvaardig sociaal beleid en zorg voor het milieu, met als doel de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Werknemers, overheden, omwonenden, klanten, aandeelhouders en andere belanghebbenden worden steeds kritischer richting bedrijven. Bedrijven die op de juiste manier inspelen op de belangen van deze 'stakeholders' kunnen zich positief onderscheiden ten opzichte van concurrenten. Door een goede balans te vinden is het mogelijk voor bedrijven om een extra meerwaarde te creëren.

Kun je het als bedrijf nog wel maken om niet aan mvo te doen? Volgens de organisatoren graaf je dan je eigen graf. Personeel, aandeelhouders én belangengroeperingen zullen in opstand komen. En consumenten weigeren uit protest massaal je producten of diensten af te nemen. Om als bedrijf je voortbestaan zeker te stellen, moet je niet alleen aandacht besteden aan profit, maar ook aan planet en people. Zowel de wijzen waarop je dat als bedrijf kunt doen als hoe ver je hierin kunt en moet gaan, komen tijdens het congres aan bod.

Diverse sprekers uit het bedrijfsleven en de wetenschap geven tijdens het congres hun visie. Verder vindt er een paneldiscussie plaats, waarbij ook het publiek zijn stem kan laten horen. Dagvoorzitter is Dhr. Johan Wempe (directeur MVO Nederland) en de rol van discussieleider is voor prof. dr. Enno Masurel (CIMO). Andere sprekers en panelleden zijn onder andere dhr. Guust Verpaalen (Area Directeur Philip Morris Benelux), dhr. Rob van Tilburg (manager adviesgroep duurzaam ondernemen DHV), dr. J. Jonker (Associate Professor en Research Fellow Nijmegen School of Management en Radbout University Nijmegen), Dhr. E.K. Lammertsma (Advisuer NPI) en dhr. Robbert de Weijer (Offshore manager NAM).

Faculteitsvereniging Aureus heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een professionele intermediair tussen student, faculteit en bedrijfsleven met circa 2500 leden. De vereniging besteedt veel aandacht aan actuele ontwikkelingen en probeert voor studenten en bedrijven interessante programma's neer te zetten. Ook dit jaar uit zich dat weer in verschillende activiteiten, waaronder dit congres.