Provincie Utrecht

Persbericht

Kunstproject `De Schuilplaats' rond de Forten Vechten en Rijnauwen

Van 25 april tot en met 30 september

19-4-2005
Op 25 april opent Jan van Bergen, gedeputeerde van de provincie Utrecht, kunstproject en openluchttentoonstelling: `De Schuilplaats' tussen Fort bij Vechten en Fort bij Rijnauwen te Bunnik. Met dit project wil de provincie laten zien dat historische elementen ook een hele eigentijdse betekenis kunnen krijgen. Daarom heeft zij het Centrum voor Beeldende Kunst Utrecht (CBK) gevraagd om een kunstzinnige interpretatie van de groepsschuilplaatsen rond de twee forten. Drie kunstenaars hebben op verrassende wijze hun visie gegeven op deze groepsschuilplaatsen.

Waterlinie komt opnieuw tot leven

De forten en groepsschuilplaatsen (bunkers) liggen in het drukbezochte recreatiegebied Amelisweerd ten oosten van de stad Utrecht en maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: een unieke verdedigingslinie uit 1815. Door kunst te verbinden met de Hollandse Waterlinie wordt de Waterlinie niet alleen meer zichtbaar gemaakt in het landschap, maar krijgt ook nog eens een eigentijdse betekenis. De provincie maakt komende tijd nog meer werk van de Hollandse Waterlinie, zo zal in september het tijdelijk informatiecentrum over de Nieuwe Hollandse Waterlinie geopend worden in Fort bij Vechten.

Drie kunstenaars presenteren visie op historische groepsschuilplaatsen

Een geel en een rood team strijden om de eer
Ingrid van der Veen maakt de bunkers letterlijk zichtbaar en geeft ze een menselijk karakter. De schuilplaatsen op het weiland van boer Van Rijn zijn als in een sportwedstrijd verdeeld in twee teams, één rood en één geel. Voorbijgangers worden supporters die aan de zijlijn toekijken.

Para-plu(s): protectie of protese?
Kevin van Braak ziet de paraplu als individuele, hedendaagse schuilplaats. Hij ontwikkelde een paraplu met gaten, die hij de titel Sublimatie gaf. Sublimatie is de psychologische term voor het omzetten van iets negatiefs in iets positiefs. Van Braaks eigenhandig vervaardigde paraplu's worden op diverse locaties in het gebied te koop aangeboden.

Makelaar biedt bijzondere villa's aan
Een project van Sander Rood, die voor de gelegenheid werkzaam is als makelaar. Hij laat drie voormalige groepsschuilplaatsen ombouwen tot vijf sobere villa's. Gezien het totale woonoppervlak van 11 m2 kunnen deze villa's met recht `sober' genoemd worden.

Fietsen en wandelen met plattegrond
De tentoonstelling is te zien vanaf 25 april tot en met de fortenmaand, de maand september. Al wandelend en fietsend door het gebied tussen de Forten Vechten en Rijnauwen kunt u de kunstwerken beleven.
Over de tentoonstelling is een gratis folder beschikbaar, waarin ook een plattegrond in is opgenomen. De folder is op diverse locaties in de omgeving te verkrijgen, onder meer het bezoekerscentrum Amelisweerd, theehuis en jeugdherberg Rhijnauwen, de provincie Utrecht en het Centrum voor Beeldende Kunst.

Voor meer informatie
Provincie Utrecht: Saskia Kemperman, e-mail
saskia.kemperman@provincie-utrecht.nl, telefoon (030) 2582049 of het CBK Utrecht: Wout Hoogendijk, e-mail hoogendijk@cbk-utrecht.nl, telefoon (033) 4618746

Laatst gewijzigd op 04/19/2005 03:27:11 PM. Paginabeheer: m.hilkemeijer@provincie-utrecht.nl