Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 125

datum: 19 april 2005

Feestelijke afsluiting op donderdagmiddag 28 april

Schoonmaakkaravaan gaat volgende week aan de slag in de binnenstad

De schoonmaakkaravaan gaat op maandag 25 april aan het werk op diverse plekken in de binnenstad. In de week van 25-29 april zijn er een aantal speciale schoonmaakacties. Zo worden op diverse plekken in de binnenstad - overal waar de eigenaren van de panden toestemming hebben gegeven - de graffiti en 'wildgeplakte' posters verwijderd. Op maandag 25 april om 10.30 uur wordt dit gedemonstreerd en toegelicht bij een pand in de Peperstraat. Andere activiteiten die plaatsvinden in de binnenstad zijn onder andere het grondig schoonspuiten van de Hof en het opnieuw voegen van het straatwerk op de Groenmarkt. Op donderdagmiddag 28 april om 14.00 uur is op de Hof de feestelijke afsluiting van de lenteschoonmaak van de vier hotspots.

De schoonmaakploeg vervangt de komende week waar nodig afvalbakken en zorgt ervoor dat alle borden en palen weer schoon zijn. De bestrating van De Hof wordt helemaal schoongespoten met een bumpersproeier van de brandweer. Ook de Groenmarkt, waar de wekelijkse vismarkt wordt gehouden, wordt aangepakt. Op dit plein worden de voegen tussen de stenen vernieuwd in twee fases: een deel in de komende periode en een deel na de zomerperiode als de muziektent weg is.

Nulbeurt graffiti en posters
In de binnenstad verwijdert de gemeente de komende tijd zoveel mogelijk graffiti en posters, bij wijze van 'nulbeurt'. Na de nulbeurt is het eenvoudiger om de panden in de binnenstad schoon te houden. Enkele panden kunnen niet worden schoongemaakt, omdat de eigenaar (nog) geen toestemming heeft gegeven. Op maandagochtend 25 april om 10.30 uur is er in de Peperstraat een demonstratie van het verwijderen van graffiti. Bij droog weer zullen vanaf dat moment ook de lichtmasten op de Hof worden voorzien van een antiplak-coating. Een medewerker zal dan aanwezig zijn om deze 'behandeling' toe te lichten. En in de Lieve Vrouwestraat zal ter hoogte van 't Madammeke bij wijze van proef een coating worden aangebracht op de muur met het 'graffiti unique systeem', een systeem dat het wildplakken ernstig bemoeilijkt.

Feestelijke afsluiting schoonmaakkaravaan
Op donderdag 28 april is er een feestelijke afsluiting van de grote schoonmaak van de binnenstad en de drie andere hotspots. Dat vindt plaats op De Hof, 's middags om 14.00 uur. De schoonmaakkaravaan komt vanaf de Kamperbinnenpoort aanrijden, onder muzikale begeleiding van een 'kliko'band. Wethouder Jonkman van Beheer is hierbij aanwezig.

Deze maand krijgen de vier hotspots een flinke voorjaarsopfrisbeurt. Een schoonmaakkaravaan is elke week in een andere hotspot actief: van het Neptunusplein naar Schothorst-Noord, vervolgens de Noordewierweg en tot slot de Binnenstad. De schoonmaakkaravaan is een gezamenlijke actie van gemeente, Eemfors en ROVA. Maar ook ondernemers en omwonenden van de vier hotspots worden gevraagd hun steentje bij te dragen om de hotspots schoner en veiliger te maken én te houden. Het tegengaan van zwerfafval is één van de speerpunten in de campagne Veilig op straat. Want een schone stad draagt bij aan een gevoel van veiligheid.

Informatie voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Simone de Jong, communicatieadviseur afdeling Stedelijk Beheer, telefoon 033 469 42 69 of e-mail s.dejong@amersfoort.nl of Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur Veilig op straat, telefoon 033 469 43 69 of e-mail t.vanwoudenberg@amersfoort.nl.

---- --