Provincie Utrecht

Persbericht

Overeenkomst stil asfalt Zuilense Ring Maarssen

20-4-2005
Maandag 25 april 2005 ondertekenen gedeputeerde dr. G. Mik (provincie Utrecht) en burgemeester Van der Sluijs van Maarssen, de bestuursovereenkomst voor de aanleg van zeer stil asfalt op de Zuilense Ring (N230). De aanleg van dit asfalt zorgt in de wijk Zandweg-Oostwaard voor een vermindering van de geluidsbelasting met 6db(A).

De stille deklaag van de Zuilense Ring moet tien tot vijftien jaar meegaan. De provincie blijft zorgdragen voor het beheer en het onderhoud. De gemeente Maarssen betaalt eenmalig voor de aanleg van het stille asfalt. In de bestuursovereenkomst belooft de provincie dat zij garant staat voor kosten van het beheer en onderhoud. De aanleg van het stille asfalt wordt door provincie Utrecht meegenomen in het groot onderhoud op de Zuilense Ring. De start van dit werk staat gepland in september 2005.

Met de bijdrage van de gemeente Maarssen aan de aanleg van het stille asfalt op de N230 wordt het mogelijk voor de provincie Utrecht om bij dit wegenproject rekening te houden met de kwaliteit van de leefomgeving. De provincie legt zich daarbij in principe vast op een maximale geluidsbelasting van 53dB (inspanningsverplichting). De maximale geluidsbelasting bij Zandweg-Oostwaard is nu 59db(A). Met de aanleg van het zeer stil asfalt is daar straks aanzienlijk minder geluidsoverlast (een reductie van 6db(A) bij langskomend autoverkeer van 100 km per uur).

Naast het aanleggen van het zeer stille asfalt, worden er ook strips van rubber aangelegd over de voegen van de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Ook dit levert een vermindering van de geluidsoverlast op. De nieuwe geluidsnorm van 53db(A) is scherper dan wat de provincie Utrecht normaal gesproken toepast (65db(A) bij provinciale wegenprojecten. Aan de andere kant van de N230 zal een nieuwe woonwijk worden gerealiseerd (Opbuuren op het voormalige DSM terrein). De gemeente Maarssen is er in geslaagd met de projectontwikkelaar van deze nieuw te realiseren wijk een duidelijke afspraak te maken. De ontwikkelaar draagt nu bij aan het aanpakken van het geluid bij de bron (zeer stil asfalt), in plaats van het neerzetten van een geluidscherm die alleen de nieuwe wijk ten goede zou komen.

Laatst gewijzigd op 04/20/2005 05:23:04 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl