Gemeente Harderwijk

21/4/2005

Plan voor de Hierdense Poort is klaar

21-4-2005

Het plan voor de inrichting van de Hierdense Poort is klaar. Als eersten krijgen de bewoners en gebruikers uit het gebied tussen de kernen van Hierden en Hulshorst aanstaande maandag 25 april aan een toelichting op het plan en kunnen ook hun vragen kwijt. De presentatie wordt georganiseerd door de Dienst Landelijk Gebied (DLG). Aansluitend krijgt gedeputeerde Keereweer van de provincie Gelderland het plan aangeboden. Voor de gebiedsavond in de Hof van Hulshorst hebben alle bewoners een uitnodiging ontvangen.

Het plan Hierdense Poort omvat een aantal gerichte maatregelen die ervoor gaan zorgen dat in een periode van 10 jaar een robuuste groene verbinding ontstaat tussen de dorpen Hierden en Hulshorst en tussen Veluwe en Randmeren. Het plan is tot stand gekomen in samenwerking met een klankbordgroep.Ook de gemeente Harderwijk heeft haar inbreng geleverd.

Versnippering tegengaan
De Hierdense Poort is één van de zeven poorten die de droge Veluwe moeten gaan verbinden met de omliggende natuur, inclusief de Veluwerandmeren. Toenemende bebouwing, afname van de landbouwfunctie en de groei van recreatiebedrijven maken het noodzakelijk om landschap en natuur te beschermen. Zonder maatregelen neemt de versnippering van het gebied toe en wordt de kwaliteit van de leefomgeving aangetast.

Met het gereedkomen van het plan Hierdense poort is een nieuwe stap gezet in de groene
ontwikkelingen van het gebied. Aan deze stap ging een consultatie van de bewoners en gebruikers uit het gebied vooraf. Daaruit is de klankbordgroep voort gekomen. Via deze klankbordgroep hebben bewoners en belanghebbenden de stuurgroep geadviseerd en zijn belangrijke aanbevelingen gedaan. Zo is de locatie van het ecoduct over de A28 veranderd en is een optimaal resultaat bereikt voor de verkeersregulatie in het gebied.

Bij het plan is een reeks organisaties betrokken: de gemeenten Harderwijk en Nunspeet, Waterschap Veluwe, provincie Gelderland, de Landinrichtingscommissie Harderwijk-Elburg, Dienst Landelijk Gebied, Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. Uiteraard worden ook bij de uitvoering bewoners en de ondernemers in het gebied betrokken. De provincie neemt het initiatief bij de uitvoering. In het jaar 2015 moeten alle maatregelen zijn uitgevoerd, waarmee de groene verbinding tussen Veluwe en Randmeren is gerealiseerd. De betrokken organisaties financieren het plan.

---

gemeente harderwijk © gemeente harderwijk 2001