Wereld Natuur Fonds Nederland

Vrijdag 22 april

Toelichting en aanvulling op de persuitnodiging voor de Borneo-conferentie van 25 t/m 28 april 2005 in Leiden/Den Haag

Op de conferentie komen wetenschappers uit de hele wereld bijeen om te praten over de bescherming van de natuur op Borneo: de bedreigingen en de oplossingen. Het officiële programma is te vinden op www.wnf.nl bij al het nieuws over deze conferentie. De komende dagen zal dit verder worden aangevuld, dus houd onze website in de gaten!

De maandagochtend heeft een algemeen karakter, waarin de problematiek in grote lijnen wordt neergezet. Na een kort welkomstwoord van twee personen, komt als eerste Redmond O'Hanlon, een Engelsman, aan het woord. Hij is schrijver van een boek over Borneo en het karakter van zijn presentatie zal literair en wat luchtig zijn. Daarna wordt het karakter serieuzer met een presentatie van de Nederlander Dirk Hoekman. Hij is verbonden aan de Universiteit van Wageningen en houdt zich bezig met het maken van satellietfoto's van Borneo. Dit is een belangrijke manier om illegale houtkap op te sporen. Een videofilmpje over het werk van Hoekman is al te zien op onze website. Ga hiervoor naar onze actiesite voor Borneo en klik op 'bedreigingen' en ga dan naar 'medewerkers'. We hopen zo snel mogelijk een directe link naar dit filmpje te maken. Na Hoekman is het woord aan: Mubariq Ahmad, de directeur van onze zusterorganisatie WWF Indonesië. We werken zeer intensief samen met WWF Indonesië. Is een rustig sprekende man (spreekt goed Engels), die uit de praktijk kan vertellen en heel goed kan aangeven wat de oorzaken en problemen met ontbossing zijn op Borneo. Hij kan ook vertellen over de mogelijke oplossingen. Mubariq kent het gebied uiteraard ook goed. Hij is alleen op maandag in Nederland. Ik heb zijn verhaal (nog) niet op papier. Ik weet ook niet of dat nog voor maandag komt. (Geen spreker, maar wel alle dagen aanwezig op de conferentie is Steward Chapman. Hij is voor het Internationale Wereld Natuur Fonds tijdelijk werkzaam op het kantoor van WWF Indonesië als coördinator van het actieplan voor Borneo, ook wel bekend als Heart of Borneo. Steward is een Engelsman. Ook met hem is een filmpje te zien op onze website. Steward weet veel van soorten).

Tegelijkertijd met de start van de conferentie brengt het Internationale Wereld Natuur Fonds een rapport uit over nieuw ontdekte diersoorten op Borneo. Het WNF heeft een Nederlandse bewindspersoon uitgenodigd om dit rapport op de conferentie in ontvangst te nemen. Komt deze bewindspersoon, dan zal er een kleine wijziging plaatsvinden in het ochtendprogramma om hiervoor ruimte te maken en de minister of staatssecretaris de gelegenheid te geven iets te zeggen. Mubariq Ahmad zal in zijn toespraak in elk geval ingaan op dit rapport. Namens het Nederlandse WNF is beschikbaar voor commentaar op dit rapport: Miriam van Gool, hoofd Mondiaal Programma en Beleid. Zij is de hele week bij de conferentie aanwezig en beschikbaar voor commentaar en achtergronden. Miriam kent Borneo overigens ook goed. Zij was er afgelopen november nog. Het persbericht komt maandagochtend op onze site. Er komen maandag ook foto's van deze diersoorten beschikbaar. Waarschijnlijk via een link op onze site.

Maandagmiddag en verder gaan de wetenschappers aan de slag. Zij bespreken allerlei onderwerpen die met de problematiek op Borneo te maken hebben, zoals: bosbranden (een jaarlijks terugkerend probleem op Borneo), het kappen van oerbos om plaats te maken voor palmolieplantages, de moeilijke positie van de inheemse bevolking, verbouw van rijst en andere producten, beschermde gebieden - hoe controleer je dat? En nog veel meer. De sprekers hebben allemaal papers moeten inleveren met een visie over hun onderwerp. Een samenvatting van de papers (sprekers in alfabetische volgorde) is bij mij op te vragen en geeft een goed beeld van wat er zoal aan de orde komt, en wat mogelijk interessant is voor verhalen. De wetenschappers bespreken hun papers in zogeheten panels. Elk panel behandelt een speciaal thema. Per panel worden 2 a 3 papers gepresenteerd en besproken. Deze sessies zijn allemaal openbaar, maar het gaat natuurlijk allemaal flink de diepte in en de voertaal is Engels. Er is wel Nederlandse deelname, en sommige voorzitters zijn Nederlands. Zij zijn uiteraard beschikbaar voor commentaar.

De volgende panels komen op maandag en dinsdag 'in actie'.

Panel A. Present trends in natural resource use
(met Engelstalige voorzitter)

Panel B. Policy context
(voorzitter is: Gerhard van den Top, directeur natuurbescherming van het WNF. Hij is gedurende beschikbaar voor commentaar over dit onderwerp, maar ook over het 'hoe' en 'waarom' van de actie van het WNF voor Borneo. Hij is ook zelf herhaaldelijk in het gebied geweest. Voor het laatst in december. Gerhard is ook beschikbaar voor het geven van een voorbeschouwing. Hij is di en woe niet op de conferentie).

Panel C. Human-Environment relations
(met Engelstalige voorzitter)

Panel D. Conservation Scenarios
(voorzitter is: prof. Leontine Visser van Universiteit Wageningen).

Panel E. International trade en transnational issues (voorzitter: dr. Manon Manon Ossewijer van IIAS Leiden)

Panel F. Wildlife trade en orangutan rehabilitation (voorzitter: dr. Hans de Iongh van CML in Leiden).

Het is de bedoeling de conferentie af te sluiten met een reeks van aanbevelingen. Het is afhankelijk van het verloop van de discussie wanneer we hierover een afsluitend persbericht kunnen versturen.

Voor de conferentie komen ook vier bupati's naar Nederland. Dat zijn districtshoofden. Ze spreken nauwelijks Engels, maar wel bahasa indonesia en vermoedelijk een lokaal dialect. Maar we kunnen, indien gewenst, iemand laten tolken.

Foto's/film:
In maart heeft een ANP-fotograaf Borneo bezocht. Er moet dus veel materiaal bij het ANP zijn. Bij het WNF is filmmateriaal op te vragen over de natuur op Borneo, de bedreigingen en de oplossingen.

Clarisse Buma
Hoofd Persvoorlichting
Wereld Natuur Fonds
Boulevard 12
3707 BM Zeist


--_8